Vlees uit het lab heeft de toekomst

Hoe gaan we straks negen miljard mensen voeden? Onderzoekers lijken het er eindelijk over eens: met vlees uit het lab, natuurlijk!

Op de universiteit van Amsterdam wordt er al hard aan gewerkt: het produceren van vlees zonder dat daar dieren bij komen kijken. De onderzoekers ‘kweken’ het vlees met behulp van spierweefsel en bacteriën.

Ja!
De studie is veelbelovend, zeker omdat de wereldbevolking groeit en er te weinig oppervlakte is om nog meer vee te houden. Maar gaat het ook echt werken? Daar hebben Engelse onderzoekers zich nu over gebogen. En ze moeten concluderen van wel.

Meer weten?

Benieuwd wat er in 2050 – als de aarde negen miljard mensen telt – op het menu staat? Lees hier alles over de mogelijkheden.

Minder land
Ze extrapoleerden de gegevens en stellen dat het er goed uitziet. Zo heeft het kweken van vlees in vergelijking met het houden van vee maar een zeer beperkte negatieve invloed op het milieu. Voor vlees uit het lab is 99 procent minder land nodig en 82 tot 96 procent minder water nodig. Ook komt er nog eens 78-96 procent minder uitstoot bij kijken en is er minder energie voor nodig. Tenminste: als we het hebben over bijvoorbeeld rundvlees. Kippenvlees heeft niet zo’n negatieve uitwerking op het milieu en doet het zelfs nog beter dan het ‘labvlees’.

Aangezien er echter nog steeds veel rund- en varkensvlees gegeten wordt, biedt de technologie toch hoop voor de toekomst, zo stellen de onderzoekers. Maar het kan nog wel even duren voordat we dit vlees uit het lab op ons bordje krijgen: er is nog veel onderzoek nodig om het op grote schaal en gegarandeerd veilig te produceren.

Bovenstaande foto is gemaakt door Erik Olsson (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"1000kg lab meat at 96% less GHGs" - Bitsofscience.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd