Wetenschappers hebben ontdekt dat de driekleurhechtschijfvleermuis plantenbladeren als speaker gebruikt waardoor de kreten versterkt worden en verder reiken. Het is voor het eerst dat onderzoekers ontdekken dat naast mensen ook dieren gebruik maken van een hoornachtige structuur om zich beter verstaanbaar te maken.
De vleermuizen gebruiken daarvoor planten uit bijvoorbeeld het geslacht Heliconia en Calathea. Deze planten hebben vrij grote bladeren. Wanneer nieuwe bladeren ontstaan, vormen ze in eerste instantie trechtervormige kokers die zich later ontvouwen tot platte bladeren. Kort voordat de bladeren dat doen, vormen ze iets wijdere trechters waar de vleermuizen in kunnen kruipen.
Wanneer een vleermuis in de trechtervormige bladeren kruipt en een kreet slaakt, reikt die kreet aanzienlijk verder. Het blad doet namelijk dienst als een ‘akoestische hoorn’, zo stellen de onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Deze hoorn zorgt ervoor dat uitgaande kreten iets versterkt worden. Binnenkomende kreten worden significant versterkt doordat de geluidsgolven door toedoen van het smalle uiteinde van het blad als het ware samengedrukt worden.
“Hoewel geluiden veelvuldig door heel veel dieren gebruikt worden, worden ze heel gemakkelijk verzwakt, waardoor ze minder effectief zijn als er over grote afstanden gecommuniceerd moet worden,” stellen de onderzoekers. “Een strategie om het afzwakken van het geluid te beperken en die al heel lang door mensen gebruikt wordt, is het gebruik van akoestische hoorns. Tot voor kort kenden we geen enkel ander dier dat een vergelijkbare structuur gebruikte om de intensiteit van geluid te versterken.”