Vleermuisoren draaien alle kanten op

Wetenschappers hebben ontdekt dat vleermuizen in staat zijn om hun oren in tal van richtingen te draaien.

De onderzoekers lieten de vleermuizen ultrasone geluiden horen. Terwijl de vleermuizen hiernaar luisterden, werden ze gefilmd met behulp van razendsnelle camera’s. De wetenschappers analyseerden de beelden en ontdekten dat de oren van vleermuizen wel wat weg hebben van radarschotels die ook in tal van richtingen kunnen draaien om signalen op te vangen.

Echolocatie
Dat vleermuizen hun oren in tal van richtingen kunnen draaien, is geen overbodige luxe. De dieren moeten het namelijk bij het vliegen van geluid hebben. Ze stoten ultrasone geluiden uit en stellen aan de hand van de echo’s ervan vast hoe hun omgeving eruitziet.

WIST U DAT?

Overeind
Wanneer de vleermuizen hun oren recht overeind hebben staan, luisteren ze naar kwalitatief goede echo’s die van voren komen. Als de oren naar beneden en naar achteren gericht zijn, horen ze echo’s uit meerdere richtingen, maar die horen ze dan wel wat minder goed, zo schrijven de onderzoekers in het blad Physical Review Letters.

De verschillende standen van de oren zouden ook verschillende doeleinden hebben. Gebogen oren helpen de vleermuis om prooien of roofdieren te signaleren. Opstaande oren zijn weer handig als de vleermuis achter een prooi aanjaagt.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Flexible Ears Help Bats Tune In" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door tom spinker (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd