Vleermuis met superlange tong schittert in filmpje

De tong van deze vleermuis is 1,5 keer zo lang als zijn lijf en maakte dit weekend zijn tv-debuut in een filmpje dat wel vanuit een heel bijzonder standpunt is gemaakt.

Het schitterende filmpje is het werk van National Geographic. De cameramannen in dienst van de zender boorden een klein gaatje in de kelk van de plant Centropogon nigricans. Het gaatje werd opgevuld met een piepkleine camera. En toen was het afwachten…

Vleermuis
De vleermuis Anoura fistulata werd in 2005 in Zuid-Amerika ontdekt. De vleermuis leeft van nectar en is vooral gek op nectar van de plant C. nigricans. Maar om daarbij te kunnen, moet men van goede huize komen. De nectar zit namelijk heel diep. Gelukkig heeft A. fistulata het juiste gereedschap in huis: de ongeveer 6 centimeter lange vleermuis beschikt over een 9 centimeter lange tong. Met deze tong kan deze gemakkelijk bij de nectar komen.

WIST U DAT…

Evolutie
Onderzoekers vermoeden dat de vleermuis wellicht samen met de plant is geëvolueerd. Hij is met zijn tong namelijk perfect op de plant afgestemd en ook de plant is bij het werk van de vleermuis gebaat. Wanneer de vleermuis nectar verzamelt, doet hij namelijk ook pollen op. Die pollen vallen wanneer hij andere planten van deze soort bezoekt van hem af. Zo kan C. nigricans andere planten bestuiven en zich ervan verzekeren dat zijn genen voortleven.

Debuut
Hoewel we al enkele jaren weten hoe de vleermuis te werk gaat, blijft het toch bijzonder om dit voor het eerst ook te zien. Het filmpje van National Geographic laat zien hoe de tong in de kelk glijdt, nectar verzamelt en weer verdwijnt. Het is dan ook een bijzonder fascinerend en misschien ook wel een beetje eng tv-debuut.

Ook onderzoekers zijn blij met de beelden van National Geographic. “Het zou ons een beter beeld kunnen geven van hoe de tong werkt,” legt Nathan Muchhala uit. Hij leidde het onderzoeksteam dat de vleermuis enkele jaren geleden ontdekte. Hij prijst de hoge resolutie van de gedetailleerde beelden. “Je kunt heel goed zien hoe de haren op het uiteinde van de tong vlak voordat de tong wordt teruggetrokken, recht worden gezet waardoor het oppervlak groeit en de vleermuis zoveel mogelijk nectar naar binnen kan werken.”

Bronmateriaal

"UNL research prof discovered ‘supertongued’ bat to be featured by NatGeo" - UNL.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Murray Cooper / Nathan Muchhala (via UNL.edu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd