Vleermuis heeft de snelste spieren

Wetenschappers hebben eindelijk achterhaald welk zoogdier de allersnelste spieren heeft. En het is..de vleermuis!

De vleermuizen blijken spieren te hebben die zich tot wel 180 keer per seconde kunnen samentrekken. Het dier gebruikt de spieren om geluid te maken, zo meldt het blad Science.

Echolocatie
De supersnelle spieren bevinden zich in het strottenhoofd. Vleermuizen kunnen meer dan 160 geluiden per seconde uitstoten. Door naar de echo van deze geluiden te luisteren, weet de vleermuis hoe zijn omgeving eruitziet.

WIST U DAT…

Ratelslang
Superspieren zoals deze van de vleermuizen zijn tamelijk zeldzaam. Slechts enkele dieren beschikken erover. De ratelslang bijvoorbeeld: het dier heeft supersnelle spieren in zijn staart. En ook zangvogels hebben supersnelle spieren: mogelijk zelfs de snelste ter wereld. Alle dieren met superspieren gebruiken deze om geluid te maken.

Overigens hebben naar verwachting niet alle vleermuizen van deze hele snelle spieren. Alleen vleermuizen die in de lucht op zoek gaan naar hun prooi (en het dus echt van echolocatie moeten hebben) zouden over de snelle spieren beschikken. Het gaat dan om ongeveer 70 procent van alle soorten vleermuizen.

Bronmateriaal

"Bats have fastest mammal muscles" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gilles San Martin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd