Vlamvertragers kruipen in bloed honden

Eerder bleek al dat ze in katten terechtkomen en nu blijken vlamvertragers uit meubels en apparaten ook in de bloedbaan van uw hond te belanden.

Vlamvertragers (bijvoorbeeld PBDE’s) zitten in tal van producten: meubels, maar ook elektrische apparaten. Een onderzoek toont nu aan dat ze uit de producten kunnen lekken en in het lichaam van uw hond terecht kunnen komen.

Hond en kat
Bekend is dat de chemicaliën grote invloed hebben op het milieu en de gezondheid van de mens. Uit metingen van de onderzoekers blijkt dat honden de vlamvertragers in relatief grote hoeveelheden in hun lichaam hebben zitten: gemiddeld vijf tot tien keer meer dan bij mensen het geval is. Katten zijn nog vatbaarder: zij hebben gemiddeld nog hogere concentraties vlamvertragers in het lichaam, zo bleek al uit een eerder onderzoek.

WIST U DAT…

…vrouwelijke honden zich in tegenstelling tot de mannetjes niet laten bedotten?

Eten
De onderzoekers keken ook of honden middels hun voedsel vlamvertragers binnenkrijgen. Dat bleek het geval te zijn. Per gram kregen ze één nanogram binnen. Dat is veel meer dan mensen van één gram vlees binnenkrijgen. Het is dan ook aannemelijk dat niet zozeer het voedsel, maar de wijze van bereiding een bron van het chemische goedje is.

Onduidelijk
“We weten, ook al zijn ze (de vlamvertragers, red.) er al een tijdje, niet veel over de giftige effecten die deze stoffen op mensen of dieren hebben,” vertelt onderzoeker Marta Venier. “We moeten ze dan ook blijven meten, vooral in huizen.”

Sinds 2004 heeft de EU de onderzochte vlamvertragers verboden. Er zijn nog wel varianten op de markt, maar deze worden nauwlettend in de gaten gehouden. “De concentraties van deze nieuwere vlamvertragers zijn veel lager dan de concentratie PBDE’s, maar het feit dat ze nieuw zijn en nog niet onder een wet vallen, leidt ertoe dat ze in de toekomst snel toenemen.”

Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd