Vitaminepil laat mensen meer roken

Mensen die roken én vitaminepillen slikken, roken meer, omdat ze zich dankzij de pilletjes veiliger wanen, zo blijkt.

De onderzoekers baseren hun conclusie op twee experimenten. Ze verzamelden 74 rokers. Alle rokers kregen een vitaminepil aangeboden. De helft kreeg echter te horen dat het geen echte was: het was een placebo. In het uur dat volgde, rookten de mensen die dachten dat ze een echte vitaminepil hadden geslikt bijna twee keer zoveel sigaretten als de mensen die dachten dat ze een placebo hadden ontvangen. Ook gaven de mensen die meer rookten aan dat ze zich veiliger voelden: ze hadden niet het idee dat roken ze veel kwetsbaarder maakte voor ziektes.

Nog een experiment
In een tweede experiment werden tachtig mensen aan hetzelfde onderzoek onderworpen. Alleen moesten de proefpersonen nu ook aangeven hoe ze over vitaminepillen dachten. De mensen die dachten dat ze een echte vitaminepil hadden geslikt, rookten wederom meer. Maar opvallend genoeg rookten mensen die overtuigd waren van de werking van de vitaminepil het meest. Ook voelden zij zich het minst kwetsbaar wanneer ze een sigaret opstaken.

WIST U DAT…

…uw hersenen zich nog kunnen herstellen wanneer u stopt met roken?

Geen bescherming
Het onderzoek wijst erop dat rokers het idee hebben dat vitaminepillen – een gezonde gewoonte – ze het recht geeft om later een ongezondere keuze te maken: meer roken. En dat is opvallend: de wetenschappers benadrukken dat er geen enkel bewijs is dat multivitamines beschermen tegen de gevolgen van roken.

Mensen die dus vitaminepillen slikken en tegelijkertijd meer roken, lopen daarmee een groter gezondheidsrisico. Ze houden zichzelf voor de gek. De onderzoekers stellen dat het verstandig is om rokers eraan te herinneren dat vitamines ze niet beschermen tegen bijvoorbeeld longkanker.

Bronmateriaal

"Licence to smoke: Taking vitamin pills may undermine motivation to reduce smoking" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rob (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd