Visuele cortex verwerkt ook geluiden

muziek

De visuele cortex – het deel van het brein dat visuele informatie verwerkt – blijkt ook prima overweg te kunnen met auditieve informatie. Mogelijk gebruikt de visuele cortex auditieve informatie om te voorspellen wat we nog niet zien.

Onderzoekers van de universiteit van Glasgow trekken die conclusie op basis van experimenten. Tijdens één zo’n experimenten werd een aantal proefpersonen geblinddoekt. Vervolgens kregen ze geluiden te horen terwijl hun hersenactiviteit gemeten werd. Uit het onderzoek blijkt dat de ‘vroege visuele cortex’ – het deel waar de visuele informatie als eerste binnenkomt – zelfs als proefpersonen niets konden zien en alleen maar geluiden hoorden, actief werd.

Inbeelding
Tijdens een tweede experiment kregen proefpersonen de opdracht om zich iets in te beelden. Ook toen – terwijl ze niets zagen of hoorden – werd de visuele cortex actief.

Motorfiets versus paard
De experimenten suggereren dat dit deel van de visuele cortex geluiden gebruikt om inkomende informatie te voorspellen. “Geluiden creëren beelden,” legt onderzoeker Lars Muckli uit. “Als je bijvoorbeeld op straat loopt en een motorfiets hoort naderen, dan verwacht je dat er een motorfiets om de hoek komt. Als het een paard blijkt te zijn, ben je verbaasd.”

Voorspelling
“In de toekomst zullen we testen hoe auditieve informatie het verwerken van visuele informatie ondersteunt, maar de aanname is dat het leidt tot voorspellingen die het visuele systeem helpen om zich te richten op verrassende gebeurtenissen.” Door de focus te leggen op gebeurtenissen die anders lopen dan gedacht, vergroten we onze overlevingskansen.

Mogelijk kan het onderzoek ook bijdragen aan ons begrip van aandoeningen als schizofrenie of autisme. “En ons helpen om te begrijpen hoe de zintuiglijke perceptie van deze individuen verschilt van mensen zonder autisme of schizofrenie.”

Bronmateriaal

"Sound and vision: visual cortex processes auditory information too" - Gla.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door royalshot (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd