Visser stuit op haai met één oog

Een visser heeft een zeldzame ontdekking gedaan. Hij stuitte op een haai met één oog. Een soort cycloop, dus.

De visser ving een zwangere schemerhaai. Hij sneed het dier open en vond in de buik tien jongen. Eén van de jongen was heel bijzonder. Het dier had namelijk maar één oog en dat bevond zich voor op de kop. Het oog is ongeveer 2,6 centimeter breed.

Cyclopia
Al snel trok de vondst de aandacht van wetenschappers en zij bestudeerden de bijzondere haai. Ze moeten concluderen dat deze lijdt aan cyclopia.

WIST U DAT?

…onlangs een nieuwe soort haai werd ontdekt op de markt?

Zeldzaam
Deze aandoening treft dieren, maar ook mensen. Het is niet voor het eerst dat een haai met de aandoening wordt aangetroffen, maar het is wel heel zeldzaam. Vandaar dat de onderzoekers het dier ook heel graag wilden bestuderen.

Overleven
Waarschijnlijk overleven de haaien met cyclopia niet in het wild. Eerdere ‘cycloop-haaien’ waren ook allemaal ongeboren jongen.

De bijzondere haai onderscheidde zich op tal van manieren van zijn broertjes en zusjes. Zo had deze ook een heel andere kleur. De andere jongen waren grijs en de cycloop is wit. Mogelijk zou het dier zijn uitgegroeid tot een albino. En ook dat is weer heel bijzonder.

Meer foto’s van de haai zien? Kijk dan op de site van National Geographic!

Bronmateriaal

"Pictures: Rare "Cyclops" Shark Found" - Nationalgeographic.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marcela Bejarano-Álvarez.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd