Vissenlever is zeer goed voor de gezondheid

Het is het eerste deel van de vis dat wordt weggegooid: de lever. Zonde, zo stellen wetenschappers.

De lever van de vis is een rijke bron aan onverzadigde vetzuren en die zijn weer heel goed voor de gezondheid, zo bevestigen wetenschappers van de universiteit van Almeria.

Ansjovis
Vooral de lever van ansjovis bevat enorm veel van de goede vetzuren. De meervoudige vetzuren kunnen worden ingezet om onder meer kanker, depressie, Alzheimer, gedragsproblemen, hart- en vaatziekten en schizofrenie te behandelen of te voorkomen.

WIST U DAT…

Levertraan
Wanneer vissen worden gevangen, wordt de lever al spoedig verwijderd en terug in zee gegooid. En als het dier al in zijn geheel aan land belandt, wordt deze daar direct van de lever ontdaan. Het orgaan wordt simpelweg niet gebruikt, met uitzondering van de levers van schelvissen waar levertraan uit gemaakt wordt.

“Het weggooien van deze levers betekent helaas dat heel veel voedingseigenschappen gemist worden,” stelt onderzoeker José Luis Guil-Guerrero. Er is echter nog een goede reden om zuinig te zijn op de levers. “Als ze gebruikt zouden worden zou dat ook de vervuiling die ontstaat doordat de organen worden teruggegooid, beperkt worden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd