Vissen houden moestuintje bij

Uit onderzoek blijkt dat wij mensen niet de enigen met groene vingers zijn; vissen kunnen er ook wat van. Wetenschappers hebben ontdekt dat de rifbaars een tuintje vol met algen bijhoudt. De vissen verdedigen het gebied en verwijderen het ‘onkruid’ oftewel de algen die ze niet zo lekker vinden.

De onderzoekers wisten niet wat ze zagen toen de rifbaars de ongewenste algen uit de zeebodem trok en buiten zijn gebied dumpte. Om te achterhalen wat er zou gebeuren als de vis niet zo af en toe zou wieden, lieten ze het ‘onkruid’ in een experiment zijn gang gaan. Binnen no-time was alles overwoekerd. De groene vingers van de rifbaars zijn dus geen overbodige luxe.

Een rifbaars en zijn tuintje. Foto: Hiroki Hata
Wereldwijd
Voor hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers 320 gebieden met daarin achttien verschillende soorten rifbaarzen in onder meer

Egypte, Kenia, de Maldiven, Thailand en Borneo. Ze troffen overal hetzelfde aan; de rifbaars als tuinier.

Akkers
De rifbaars kan maar één soort alg eten: de polysiphonia. En dan is het goed om daar iets van in je tuin te hebben staan, natuurlijk. De vissen vechten dan ook onderling om ‘akkerland’, zo constateerden de onderzoekers.

Niet alleen de rifbaars vaart wel bij zijn moestuin; ook de algen doen het goed. Ze worden door de vissen beschermd tegen andere roofdieren en andere algen krijgen geen schijn van kans. Op lange termijn moet daar natuurlijk wel een kanttekening bij gemaakt worden. Uiteindelijk is het alg als bewoner van een moestuin maar één wreed lot beschoren en dat is: de kookpot in.

Bronmateriaal

"Fish Garden, Even Do Weeding" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd