Visolie voorkomt gewichtsverlies tijdens chemotherapie

Als het aan Rachel Murphy van de universiteit van Albert ligt, dan komt visolie op het menu van kankerpatiënten te staan. Visolie voorkomt namelijk dat iemand veel gewicht verliest tijdens chemotherapie. Gewichtsverlies zorgt ervoor dat patiënten geen andere behandelingen kunnen ondergaan, zoals bestraling. Eerst moeten zij weer op krachten komen.

Het is logisch dat kankerpatiënten tijdens chemotherapie gewicht verliezen. Patiënten hebben minder zin om te eten en daarnaast zorgt de behandeling voor spiermassaverlies.

2,2 gram visolie
Rachel Murphy en haar collega’s gaven zestien proefpersonen met de diagnose longkanker 2,2 gram visolie per dag te eten tijdens chemotherapie. Verrassend genoeg verloren de proefpersonen geen kilootje, terwijl leden van een controlegroep gemiddeld 2,3 kilo verloren in dezelfde periode.

Kleine groep
Natuurlijk is een groep van zestien personen te klein om nu al een definitief oordeel te geven over het eetgedrag van kankerpatiënten, maar Murphy en haar collega’s hebben sterk bewijs dat visolie helpt om kankerpatiënten op gewicht te houden.

Hoe werkt het?
Maar hoe komt het dat visolie helpt? 2,2 gram is immers niet zo heel erg veel. Murphy en haar collega’s denken dat visolie ontstekingen voorkomt, waardoor er minder spiermassaverlies plaatsvindt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd