Vis wordt één met octopus die vis imiteert

Snapt u het nog? Wetenschappers hebben nabij Indonesië een wel heel bijzondere ontdekking gedaan…

Ze zagen er dit:

Samen uit, samen thuis
Het visje Stalix histrio wijkt geen moment van de zijde van de octopus Thaumoctopus mimicus. Een slimme zet, want doordat het visje vrijwel dezelfde kleuren heeft als de T. mimicus lijkt deze niet te bestaan, maar eerder een arm of ander onderdeel van de octopus te zijn.

Na-aper
Dat de vis juist met deze octopus in zee gaat, is slim bekeken. Niet alleen vanwege de kleur van het visje, maar ook vanwege het gedrag van de octopus. De octopus imiteert namelijk diverse vissen. Onder meer giftige platvissen en de koraalduivel. Roofdieren moeten niets van deze vissen hebben en dus laten ze ook de octopus met rust. Onderstaand filmpje laat zien hoe de octopus doet alsof hij een giftige platvis is.

Bijzonder
Even terug naar het visje dat zo graag met deze succesvolle acteur optrekt. Want ook dat is een heel bijzonder verhaal, zo schrijven de onderzoekers in het blad Coral Reefs. Het is namelijk voor het eerst dat de Stalix histrio zelf als acteur actief is. Toch is het wel een logische zet. De S. histrio leeft in een soort holletje. Zodra een roofdier arriveert, kruipt hij in dat holletje. Om toch op zoek te kunnen gaan naar voedsel is een lift op een octopus die gevreesde vissen na kan doen natuurlijk ideaal.

Het bijzondere gedrag is natuurlijk fantastisch om te zien. Hoe lang we er nog van kunnen genieten, is onduidelijk. Het leefgebied van de vis en octopus wordt namelijk ernstig door de mens bedreigd.

Bronmateriaal

"Fish mimics octopus that mimics fish" - Calacademy.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Klaus Stiefel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd