Vis wint gevecht op basis van zijn karakter

vis

Niet de vis met de grootste spierballen, maar de vis met de juiste persoonlijkheid, wint wanneer twee vissen vechten om voedsel. Het suggereert dat karakter belangrijker is dan gedacht, wanneer het gaat om leven en dood.

De onderzoekers bestudeerden gevechten tussen vissen (Xiphophorus birchmanni). De inzet was altijd hetzelfde: (schaars) voedsel. Tot hun grote verrassing was het lang niet altijd de grootste vis die de gevechten won. Wanneer kleine visjes heel agressief waren, wonnen ze het ene na het andere gevecht. Daardoor nam hun gewicht toe, zo schrijven de onderzoekers in het blad Behavioral Ecology and Sociobiology.

Persoonlijkheid

Hoe weten we nu welke persoonlijkheid een dier heeft? Wanneer onderzoekers het over de persoonlijkheid van dieren hebben, dan hebben ze het eigenlijk over gedrag dat herhaaldelijk onder bepaalde omstandigheden optreedt.

“We vroegen ons af of we getuige waren van een soort van Napoleoncomplex,” vertelt onderzoeker Alastair Wilson. “Onze studie wijst erop dat kleine vissen met een agressieve persoonlijkheid in staat zijn om hun grotere, passievere tegenstanders tijdens een gevecht om voedsel te verslaan. Het onderzoek suggereert dat persoonlijkheid verreikende gevolgen kan hebben voor leven en overleven.”

Eerdere onderzoeken suggereren dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken erfelijk zijn. Nader onderzoek moet uitwijzen of vissen die door agressief gedrag meer voedsel tot zich kunnen nemen hun kansen op een succesvolle voortplanting vergroot en of ze ze hun agressie ook aan hun jongen doorgeven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd