Vis springt op het land als hij het te warm heeft

Op een warme zomerdag spring jij het liefst in de koude Noordzee, maar dat geldt niet voor de Kryptolebias marmoratus. Dit visje gaat aan wal om af te koelen.

De kleine tandkarper leeft in brak en zoet water tussen Florida en Brazilië, zoals in ondiepe waterlopen waar weinig zuurstof is. De watertemperatuur kan flink oplopen en soms zelfs 38 graden Celsius bereiken. Dat is een reden voor K. marmoratus om op het land te springen.

Uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Guelph blijkt dat de vis aan wal gaat als de watertemperatuur stijgt. Eenmaal uit het water daalt de lichaamstemperatuur van de vis razendsnel. De onderzoekers maakten gebruik van vochtig filterpapier. Na een minuut op het vochtige filterpapier was de lichaamstemperatuur van de vis lager dan de temperatuur van het papier.

Overigens springt de K. marmoratus vaker uit het water, bijvoorbeeld omdat het visje ruzie heeft met andere vissen of omdat hij op zoek is naar voedsel. “De belangrijkste reden is echter om af te koelen”, beweert onderzoeker Pat Wright. “Dankzij klimaatverandering stijgen de watertemperaturen en zullen de vissen vaker gaan springen. Binnen enkele seconden koelt een vis al af.”

Het paper van de onderzoekers is verschenen in het wetenschappelijke vakblad Biology Letters.

Bronmateriaal

"Fish Out of Water Cools Down Fast: Study" - Universiteit van Guelph

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd