Vis kan zijn vriendjes niet vinden in een warmere wereld

vis

Naar verwachting zal het klimaat van de aarde flink veranderen en de hoeveelheid CO2 in de oceanen toenemen. En dat is slecht nieuws voor vissen. Zij krijgen dan namelijk meer moeite met het vinden van hun vrienden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Klimaatmodellen voorspellen dat de hoeveelheid CO2 in de oceanen tegen het einde van deze eeuw verdubbeld is. Onderzoekers van de James Cook University vroegen zich af welke gevolgen dat heeft voor vissen die in scholen leven. Ze richtten zich op de vissoort Chromis viridis. Jonge vissen van deze soort hebben normaliter ongeveer drie weken nodig om andere vissen in hun school te kunnen herkennen.

WIST JE DAT…

Experiment
De onderzoekers plaatsten enkele scholen vissen in een watertank met een verhoogde hoeveelheid CO2. De hoeveelheid CO2 was vergelijkbaar met de hoeveelheid die naar schatting tegen het jaar 2100 in het water zal zitten. Kort daarna onderwierpen de onderzoekers de vissen aan een testje. Ze zetten één vis uit de school tussen twee scholen in. De ene school bestond uit vissen die de vis kende. De andere school bestond uit vreemden. De onderzoekers keken wat er gebeurde. De vissen die in water met veel CO2 leefden, bleken geen voorkeur te hebben voor één van beide scholen. Ze kozen net zo vaak voor de vreemde school als voor de bekende school. Vissen uit de controlegroep – bestaande uit vissen die in water met een normale hoeveelheid CO2 leefden – kozen consistent voor de bekende school.

Zintuigen
Het suggereert dat een grotere hoeveelheid CO2 in het water vissen belemmert in het herkennen van bekende soortgenoten. Onderzoekers vermoeden dat CO2 het functioneren van receptoren in het brein van de vis hindert. Een grotere hoeveelheid CO2 in het water verandert de concentratie ionen in het bloed van de vissen en verandert zo ook de manier waarop neuroreceptoren werken. Hierdoor kunnen vissen minder goed zien en ruiken. Hun zicht en reukvermogen is cruciaal wanneer ze andere vissen willen herkennen.

Als vissen in de toekomst inderdaad meer moeite krijgen om bekenden en vrienden te identificeren, is dat een probleem. “Vertrouwdheid met anderen is een belangrijke manier om je te verdedigen, met name in een omgeving met veel roofdieren, zoals een koraalrif,” stelt onderzoeker Lauren Nadler.

Bronmateriaal

"Climate change could stop fish finding their friends" - Society for Experimental Biology (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Richard Ling (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd