Vis beklimt waterval alsof hij een salamander is

Een visje in Thailand blijkt iets heel bijzonders te kunnen. Hij wandelt en beklimt watervallen op dezelfde manier als viervoeters.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Scientific Reports. Het onderzoek gaat over het blinde visje Cryptotora thamicola. “het visje bezit morfologische kenmerken die eerder enkel aan Tetrapoda (viervoeters, red.) zijn toegeschreven,” stelt onderzoeker Brooke Flammang. “Het bekken en de wervelkolom van deze vis stellen het in staat om zijn eigen lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in te ondersteunen.”

Het is een heel bijzondere ontdekking. Nog niet eerder hebben onderzoekers zoiets bij nu nog voorkomende vissen gezien. De manier waarop de vis wandelt en watervallen beklimt is vergelijkbaar met de manier waarop Tetrapoda (vierpotige zoogdieren en amfibieën) dat doen.

De ontdekking kan tevens meer inzicht geven in de evolutie van landdieren. Aangenomen wordt dat het leven op aarde in het water begon. Op een gegeven moment verlieten een aantal organismen het water en koloniseerden het land. Het vroeg om een aantal aanpassingen. Zo moesten de vinnen die in het water heel handig waren op het land plaatsmaken voor ledematen. “Dit onderzoek geeft ons inzicht in de plasticiteit van het lichaam van vissen,” aldus Flammang.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd