Virus verhelpt zelfs ‘onbehandelbare’ kanker

Kankerpatiënten kunnen binnenkort hoop putten uit een onschuldig virus. Het reovirus kan de effecten van bestraling zelfs wanneer de tumor al zeer ver gevorderd is, vergroten. Het virus sloeg bij alle daarvoor uitbehandeld verklaarde proefpersonen aan; hun tumoren stopten met groeien en werden kleiner.

De proefpersonen kregen een medicijn voorgeschreven met daarin deeltjes van het reovirus. De toestand van de proefpersonen liep sterk uiteen, maar één ding hadden ze gemeen. De doktoren hadden hen allemaal uitbehandeld verklaard. Het reovirus bleek die diagnose echter op zijn kop te zetten.

Verrassing
De patiënten kregen tussen de twee en drie injecties met daarin het reovirus. Daarnaast ondergingen ze bestralingen. Het doel was: vaststellen of de behandeling veilig is. Dat het reovirus iets voor kankerpatiënten kon betekenen, was namelijk al bekend. Maar dat zelfs onbehandelbare tumoren behandelbaar werden, kwam toch als een grote verrassing.

Resultaten
Zo was er een patiënt met een enorme tumor in de speekselklieren. Deze tumor werd door de behandeling zo klein dat dokters het nu aandurfden om het gezwel te verwijderen. Een andere patiënt had een ernstige vorm van huidkanker en zou niet lang meer te leven hebben. Zeventien maanden na het experiment is hij nog steeds in leven.

Bijwerkingen
De behandeling met het reovirus heeft nauwelijks of geen bijwerkingen. En dat biedt hoop voor de toekomst. “De afwezigheid van belangrijke bijwerkingen is een geruststelling,” meent onderzoeker Kevin Harrington.

Nader onderzoek is noodzakelijk. Tijdens deze studies zal onderzocht worden of ook mensen in het beginstadium van kanker gebaat zijn bij de behandeling.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd