Virtuele verpleegster bespaart geld en is effectief

De tijd dat een verpleegster de tijd neemt voor haar patiënt is gelukkig nog niet voorbij. Maak kennis met de virtuele verpleegster. Deze dame is 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar om haar patiënten gerust te stellen.

Onderzoekers van de Noordoostelijke Universiteit (Boston) hebben de virtuele verpleegster tot leven gewekt. Ze heet Elizabeth en ziet er vriendelijk uit.

Uit een recent onderzoek blijkt dat het effect van een virtuele verpleegster positief is. Een maand nadat patiënten uit het ziekenhuis waren ontslagen, wisten de patiënten met een virtuele verpleegster vaker de diagnose te vertellen dan andere patiënten. Daarnaast waren zij eerder bereid om een vervolgafspraak met een arts te maken.

WIST U DAT?

…er ook een robot bestaat die ziekenhuispatiënten een perfecte wasbeurt geven?

“Elizabeth toont empathie wanneer patiënten problemen hebben”, legt professor Timothy Bickmore uit. “De meeste patiënten vinden dit fijn.”

Empathie
Elizabeth ziet er als een echte verpleegster uit. Hierdoor is zij gemakkelijk in de omgang, vooral voor mensen die niet veel computerervaring hebben. “De meeste mensen reageren angstig als zij horen dat een computer voor hen gaat zorgen”, zegt fysicus Joseph Kvedar. Elizabeth is het bewijs dat een computer helemaal niet ‘eng’ hoeft te zijn. Ze ziet er niet uit als een mens van vlees en bloed, maar ze reageert wel als een mens.

Zeventien gesprekken
De patiënten voerden gemiddeld zeventien gesprekken per dag met de virtuele verpleegster. Achteraf beweerden deze patiënten dat zij zich minder eenzaam voelden door de virtuele verpleegster.

Video
Een video zien van de verpleegster? Ga naar de website van Technology Review!

Bronmateriaal

"The Virtual Nurse Will See You Now" - Technology Review

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd