Virtuele mond maakt ongezond voedsel gezonder zonder de smaak te veranderen

  virtuele mond

  Het is onbeleefd om met uw mond open te eten. En dus weten we eigenlijk niet zo goed wat er allemaal in die mond gebeurt wanneer we voedsel nuttigen. Maar een nieuwe virtuele mond brengt daar verandering in. De mond moet onderzoekers helpen om voedsel te ontwikkelen dat gezonder is, maar net zo goed smaakt als minder gezond voedsel.

  “Wanneer je in beleefd gezelschap bent, kun je niet in iemands mond kijken terwijl deze eet en tot voor kort was het niet mogelijk om te zien hoe het kauwproces voedsel verandert,” legt onderzoeker Simon Harrison uit. En daarom ontwikkelde hij samen met zijn collega’s een virtuele mond.

  De virtuele mond
  “Deze (virtuele mond, red.) voorspelt hoe een bepaald soort voedsel wordt kapotgemaakt en hoe de smaak vrijkomt in de mond. Het laat ook de verspreiding en interactie van componenten als zout, suiker en vet zien. Middels deze technologie kunnen we zien en analyseren hoe voedsel op microscopisch niveau in de mond werkt en hoe het onze smaakperceptie beïnvloedt.”

  Afbeelding: CSIRO.
  Afbeelding: CSIRO.

  Gezond
  In de toekomst hopen onderzoekers de virtuele mond te gebruiken om voedsel te ontwikkelen dat minder zout, suiker en vet bevat, maar precies hetzelfde smaakt als voedsel met meer zout, suiker en vet. Ook kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen hoe ze meer voedingswaarden en vezels aan voedsel kunnen toevoegen zonder dat de smaak wordt aangetast.

  De mond kan zelfs helpen om nieuwe smaaksensaties te ontwikkelen. “Deze technologie geeft fabrikanten van voedsel en ingrediënten niet alleen de mogelijkheid om de afbraak van een complex voedselproduct, maar ook van de individuele componenten, te volgen,” vertelt onderzoeker Leif Lundin. “Ons onderzoek kan ook helpen om nieuwe smaaksensaties te creëren die vervolgens als nieuwe producten hun weg vinden naar het supermarktschap.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd