Ze zijn sterk en flexibel, dus waarom niet? Een Japanse onderzoeker heeft vioolsnaren van spinnendraden gemaakt.
Dat is te lezen in het blad Physical Review Letters. Onderzoeker Shigeyoshi Osaki vertelt in het blad hoe hij de snaren precies produceerde.
Bundels
Hij draaide een soort bundels van draden van spinnen. En van die bundels maakte hij weer bundels die uiteindelijk een vioolsnaar vormden. Dat leverde sterke, maar flexibele snaren op.
Sterker dan nylon
Aan de BBC vertelt Osaki dat de snaar meer kan hebben dan een snaar gemaakt van nylon en omringd door een laagje aluminium. Maar waar komt die kracht vandaan? Osaki beantwoordt die vraag in het blad Physical Review Letters. Tussen de draden die een bundel vormen, bevinden zich geen openingen meer. “En dat verschaft ons mechanisch sterke en flexibele snaren,” schrijft Osaki.
Klank
En dan blijft er natuurlijk nog maar één vraag over: hoe klinkt het? Wel ietsje anders dan een viool met ‘gewone’ snaren. Het timbre is zacht en diep, zo schrijft Osaki in zijn paper.
Overigens zijn niet alleen muzikanten heel geïnteresseerd in de materialen die de spin produceert. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de zijde van spinnen ijzersterk is. Wetenschappers willen spinnenzijde dan ook maar wat graag namaken en voor tal van doeleinden gebruiken.