Vinex-stellen scheiden minder vaak dan andere Nederlanders

Woon je in een Vinex-wijk en ben je getrouwd? Grote kans dat je volgend jaar nog steeds een ring om je vinger hebt. Vinex-stellen scheiden namelijk minder vaak dan andere Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

De onderzoekers hebben gekeken hoeveel mensen tussen de 25 en 55 jaar tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2015 op hetzelfde adres woonden. Na een jaar was 3,3 procent van de stellen uit elkaar gegaan. In Vinex-wijken gingen veel minder stellen uit elkaar, namelijk slechts 2,6 procent. In de 36 grootste gemeenten was het percentage het hoogst: 4,3 procent.

In heel Nederland zijn er 81 Vinex-wijken in 56 gemeenten. De bijna 790.000 mensen in deze wijken hebben een gemiddeld hoger inkomen. Daarnaast wonen er in Vinex-wijken relatief meer gezinnen met jonge kinderen, zijn er minder inwoners van niet-westerse herkomst aanwezig en zijn er relatief veel dure koopwoningen. Een overzicht van alle verschillen tussen Vinex-wijken en de rest van Nederland vind je hier.

Rijk en een koophuis
Maar wat verklaart nu het verschil? Volgens het CBS wordt de lagere scheidingskans veroorzaakt door de demografische kenmerken van bewoners. Van iedere duizend koppels met kinderen, een hoger inkomen en een koopwoning gingen er in 2014 veertien uit elkaar. Bij stellen met kinderen, een lager inkomen en een huurwoning lag dat aantal veel hoger: 45 op de duizend.

Kortom, de Vinex-wijk heeft er an sich weinig mee te maken. Wanneer stellen met kinderen, een hoog inkomen en een koopwoning buiten een Vinex-wijk worden vergeleken met getrouwden binnen een Vinex-wijk, dan is er nauwelijks sprake van een verschil (respectievelijk veertien en vijftien per duizend).

De grootste Vinex-wijken
De onderzoekers keken ook naar de verschillen in de tien grootste Vinex-wijken. In IJburg scheidden in 2014 de meeste stellen, namelijk 36 per duizend, oftewel 3,6%. Ook in Almere Buiten (3,5%) en Almere Stad (3,2) liepen veel huwelijken op de klippen. In Leidsche Rijn (Utrecht), Oosterheem (Zoetermeer) en Houten Vinex gingen de minste koppels uit elkaar, namelijk 2,3 tot 2,6 procent.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd