Vindt deeltjesversneller donkere materie?

Donkere materie kan mogelijk ontdekt worden door de Large Hadron Collider van CERN. Dit beweert Rolf-Dieter Heuer, hoofd van het onderzoekscentrum. Wetenschappers denken dat 25 procent van het heelal uit donkere materie bestaat. Toch is donkere materie nog nooit ontdekt.

Heuer verwacht dat de deeltjesversneller, die de condities vlak na de oerknal nabootst, binnenkort direct bewijs levert dat donkere materie bestaat. “We weten niet wat donkere materie is”, vertelt Heuer, directeur-generaal van CERN. ” Onze Large Hadron Collider is mogelijk de eerste machine die informatie geeft over het donkere universum. We openen de deur naar nieuwe fysica, een periode van nieuwe ontdekkingen.”

Astronomen en fysica beweren dat slechts vijf procent van het universum momenteel bekend is. De rest bestaat uit donkere energie en donkere materie (respectievelijk 70 en 25 procent). “Als we donkere materie vinden, dan groeit onze kennis over het heelal van vijf naar dertig procent”, zegt Heuer. “Dat is een grote stap vooruit.”

Naast donkere materie is de Large Hadron Collider ook op zoek naar het Higgs-deeltje. Het Higgs-deeltje zit in de standaardmodel van de deeltjesfysica – een theorie waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen beschreven worden – maar is nog nooit direct waargenomen. “Via onrechtstreekse metingen weten we ook dat de massa van het deeltje binnen het bereik van de LHC ligt”, vertelt professor Pierre Van Mechelen aan Scientias.nl. “Er is met andere woorden geen krachtigere versneller nodig; indien de LHC geen Higgs-deeltje vindt, dan bestaat er simpelweg geen standaardmodel-Higgs-deeltje.”

“We weten alles over het Higgs-deeltje”, vertelt Heuer. “We weten alleen niet of het deeltje bestaat. Als het Higgs-deeltje niet bestaat, dan vinden we mogelijk iets anders dat er op lijkt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd