Vinden muggen jou aantrekkelijk? Het zit mogelijk in je genen!

mug

Waarom wordt de één lek geprikt door muggen, terwijl de ander nergens last van heeft? Een nieuw onderzoek onder eeneiige en twee-eiige tweelingen suggereert dat het alles te maken heeft met onze genen.

Onderzoekers verzamelden achttien eeneiige en negentien twee-eiige tweelingen en keken hoe aantrekkelijk deze waren voor muggen. Uit het onderzoek blijkt dat twee mensen die een eeneiige tweeling vormden vaak in de ogen van muggen als ongeveer even aantrekkelijk werden gezien. De mate waarin twee mensen die een twee-eiige tweeling vormden door de mug als aantrekkelijk werden gezien, liep sterker uiteen.

De rol van genen
Het suggereert dat de mate waarin we in de ogen van muggen aantrekkelijk zijn in grote mate bepaald wordt door onze genen. Om dat iets concreter te maken: de mate waarin genen hierin een rol spelen is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met de mate waarin genen een rol spelen in lichaamslengte en IQ.

WIST JE DAT…

…het sperma van muggen kan ‘ruiken’?

Lichaamsgeur
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verschillen in de mate waarin insecten ons aantrekkelijk vinden, bepaald worden door verschillen in lichaamsgeur. Mensen die in de ogen van muggen minder aantrekkelijk zijn, produceren natuurlijke stofjes die muggen afstoten. Of je die stofjes wel of niet produceert, lijkt nu vooral bepaald te worden door je genen.

Pilletje
De onderzoekers hopen dat hun studie ertoe leidt dat we in de toekomst beter in staat zijn om muggen – en de gevaarlijke ziektes die deze kunnen verspreiden – op afstand te houden. “Als we de genetische basis voor de variatie tussen individuen beter begrijpen, is het wellicht mogelijk om te komen met op maat gemaakte methoden om muggen te controleren en nieuwe manieren te ontwikkelen om ze af te stoten,” vertelt onderzoeker James Logan. “In de toekomst zijn we wellicht zelfs in staat om een pil te slikken die de productie van natuurlijke afstotende stofjes verhoogt.”

Overigens benadrukken de onderzoekers dat genen waarschijnlijk niet de enige factor is die van invloed is op de mate waarin muggen ons aantrekkelijk vinden. Zo is uit eerder onderzoek bijvoorbeeld al gebleken dat zwangere vrouwen in de ogen van malariamug Anopheles gambia als aantrekkelijker worden gezien dan niet-zwangere vrouwen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd