Elk jaar proberen we weer tal van oplossingen te bedenken om onszelf succesvol naar de sportschool te krijgen. Wetenschappers hebben nu een manier ontdekt die verrassend goed blijkt te werken: neem een vriend(in) mee.
Goede voornemens lijken het soms net zo lang vol te houden als eendagsvliegen. Alhoewel we allemaal wel begrijpen welke voordelen de sportschool kan bieden, blijkt in de praktijk dat niet iedereen ook genoeg motivatie op kan brengen om deze daadwerkelijk ook te behalen. Maar er gloort hoop. Zo blijkt uit een recent onderzoek van Amerikaanse wetenschappers dat het samen sporten met een vriend uiteindelijk ervoor kan zorgen dat het aantal bezoeken aan de sportschool met 35% toeneemt. Wetenschapper Rachel Gershon heeft meegewerkt aan het onderzoek. Gershon laat weten: “Het plannen van afspraken wordt natuurlijk lastiger als je ineens twee agenda’s hebt om rekening mee te houden. Toch zagen we dat deelnemers uiteindelijk een stuk gemotiveerder waren om naar de sportschool te gaan (op het moment dat ze een vriend meenamen, red.). Dit laat zien dat mensen ook op sociaal vlak aangemoedigd kunnen worden om barrières te overkomen.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Management Science.
Gym Bonus Month
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers een ‘Gym Bonus Month’ opgezet in februari. Voor dit experiment hebben uiteindelijk 774 deelnemers zich opgegeven. Tijdens de duur van het experiment werden mensen gemotiveerd om naar de sportschool te gaan door hier, per dag, een (Amerikaanse) dollar tegenover te zetten. Voor het experiment werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De deelnemers van de eerste groep kregen de beloning altijd – zonder voorwaarden – uitgekeerd. De tweede groep had echter een voorwaarde om rekening mee te houden: deze deelnemers zouden alleen de beloning ontvangen op het moment dat ze samen met een vriend of vriendin gingen sporten.
Uit de resultaten naderhand blijkt dat deelnemers uit deze (tweede) groep de sportschool gemiddeld 35% meer bezochten. Het team van Gershon concludeert dat twee voordelen hiervoor verantwoordelijk zijn. Ten eerste vonden de deelnemers het bezoeken van de sportschool veel leuker op het moment dat ze dit samen met een vriend(in) deden. Ten tweede hadden deelnemers een sterker gevoel van verantwoordelijkheid om hun vriend(in) niet in de steek te laten. Gershon vervolgt: “Dit verantwoordelijkheidsgevoel komt in twee smaken. Ten eerste voelen mensen zich verantwoordelijk naar hun vrienden: als ze niet op komen dagen zal de ander ook geen beloning krijgen. Mensen maken zich echter ook zorgen om hun eigen reputatie, welke aangetast kan worden op het moment dat ze afspraken niet nakomen.”
Sportscholen
De resultaten van het onderzoek zullen je misschien niet geheel verbazen. Toch wijzen de wetenschappers erop dat de resultaten ook best opzienbarend te noemen zijn. Want ondanks dat een vriend(in) het gemakkelijker maakt om de sportschool trouw te bezoeken, gaf 80% van de deelnemers aan liever alleen naar de sportschool te gaan. Gershon wijst erop dat dit zou kunnen betekenen dat mensen erg goed zijn in het spotten van nadelen (zoals het moeten afstemmen met een vriend(in) wanneer je naar de sportschool gaat) en hierbij de voordelen vaak uit het oog verliezen. En dat is eigenlijk zonde, want samen sporten heeft – zo blijkt uit dit onderzoek – enorme voordelen. Het kan erg helpen om uiteindelijk sterkere vriendschappen te vormen en om meer motivatie op te brengen.
Gershon laat weten dat deze resultaten ook mogelijk interessant kunnen zijn voor de sportscholen zelf. Ze sluit af: “Mensen proberen op heel veel manieren nieuwe hobby’s te starten, waaronder vaak het uittesten van nieuwe trainingsroutines. Bedrijven kunnen op deze manier nieuwe klanten bereiken en huidige klanten motiveren om langer lid te blijven.”