Als mensen die ouder zijn dan vijftig kunnen kiezen tussen een positief en een negatief verhaal over jongeren, kiezen ze massaal voor een verhaal met een negatieve lading. En daar hebben ze een goede reden voor: zulke verhalen geven hun zelfvertrouwen een boost. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Onderzoekers van de Ohio State University verzamelden 276 Duitsers (tussen de achttien en 65 jaar oud) en gaven ze een digitaal tijdschrift te lezen. De proefpersonen dachten dat ze gekomen waren om een proefuitgave van een nieuw tijdschrift uit te proberen. Maar in werkelijkheid stonden in het tijdschrift zorgvuldig geselecteerde artikelen over jonge en oudere mensen. Soms waren de verhalen negatief. Soms hadden ze een positieve insteek. Bij de verhalen stond een foto van het individu. Soms was dat een jong persoon. Soms een ouder persoon. De proefpersonen kregen te horen dat er geen tijd was om het hele tijdschrift te lezen en dat ze dus keuzes moesten maken. Ze kregen de opdracht om alleen de verhalen te lezen die ze interessant vonden. De computer hield vervolgens bij welke verhalen dat waren door te kijken waar de proefpersonen op klikten en hoelang ze bij een bepaald artikel bleven hangen.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat ouderen sterker geneigd waren om wanneer ze over jongeren lazen, de negatieve verhalen te lezen. Wanneer ze over mensen van hun eigen leeftijd lazen, waren ze niet sterker geneigd de negatieve verhalen te kiezen.
Zelfvertrouwen
Nadat de proefpersonen de tijdschriften gelezen hadden, kregen ze een korte vragenlijst voorgeschoteld waarmee de onderzoekers het zelfvertrouwen van de proefpersonen wilden achterhalen. Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer negatieve verhalen de ouderen over jongeren lazen, hoe hoger hun zelfvertrouwen was. “Nu weten we waarom oudere mensen graag over jongere mensen lezen: ze zijn op zoek naar negatieve verhalen over hen,” stelt onderzoeker Silvia Knobloch-Westerwick.
De jongere proefpersonen in het onderzoek bleken weinig interesse te hebben in verhalen over ouderen: ongeacht of die nu positief of negatief waren. Wel lazen de proefpersonen liever positieve verhalen over mensen van hun eigen leeftijd. Wat de jongeren lazen, had geen invloed op hun zelfvertrouwen.