Vijftig schedels en 250 onderkaken ontdekt bij Azteekse tempel

Wetenschappers hebben bij de Azteekse tempelpiramide Templo Mayor een nare vondst gedaan. Ze troffen er 50 schedels en ongeveer 250 menselijke onderkaken aan. Het is zeer waarschijnlijk dat de menselijke resten gebruikt werden tijdens rituelen ter ere van de god van de dood.

De stoffelijke resten zijn ongeveer 500 jaar oud, zo meldt Instituto Nacional de Antropología e Historia in een persbericht. De resten behoren zowel aan mannen als aan vrouwen toe. Waarschijnlijk waren deze mannen en vrouwen tussen de 20 en 35 jaar oud. Het is niet waarschijnlijk dat deze mensen hier ook allemaal stierven: een deel van de stoffelijke resten zou elders zijn opgegraven en hier weer zijn achtergelaten.

Eén van de 250 onderkaken. Foto: Meliton Tapia / INAH.

Maskers
De onderzoekers vonden 45 schedels op een offersteen. Sommige schedels waren enigszins bewerkt en volgens de archeologen waren de Azteken van plan om er maskers van te maken. Zo’n masker bestond aan de voorkant uit een deel van de schedel en werd soms van twee groene stenen voorzien die dienst deden als ogen. Hoewel de Azteken waarschijnlijk dus de intentie hadden om van deze 45 schedels maskers te maken, kwam dat er nooit van: ze maakten de maskers niet af.

De 45 schedels. Foto: Meliton Tapia / INAH.

Tzompantli
Onder de offersteen bleken nog eens vijf schedels te liggen. Deze vijf schedels hebben gaten in hun wanden. Waarschijnlijk hebben ze dan ook deel uitgemaakt van een tzompantli: een soort rek waar schedels op geschoven werden om tentoongesteld te worden (zie hieronder).

De vijf schedels die onder de offersteen zijn gevonden. Rechts ziet u een tzompantli. Foto: Meliton Tapia / INAH.

Niet zachtzinnig
De schedels zijn over het algemeen nog in goede staat en compleet. Toch wijst alles erop dat ze niet zachtzinnig werden begraven. “We hebben gezien dat de resten zonder ogenschijnlijke orde zijn achtergelaten, net alsof ze zo zijn neergegooid,” stelt archeoloog Estíbaliz Aguayo. Hoewel er wel vaker grote hoeveelheden menselijke resten bij gebouwen van Azteken zijn teruggevonden, is deze vondst toch best bijzonder. Niet alleen omdat de schedels zo slordig zijn neergelegd of -gegooid, maar ook omdat er geen stukken aardewerk, versieringen of botten van dieren zijn aangetroffen. In eerdere massagraven werden die wel teruggevonden.

De onderzoekers zetten hun onderzoek ondertussen voort. Zo willen ze onder meer graag achterhalen welke symboliek er zit achter de vijf schedels die onder de offersteen werden aangetroffen.

Bronmateriaal

"Piedra de sacrificios y cráneos, en el templo mayor" - INAH.gob.mx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Meliton Tapia / INAH.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd