Vijftien sigaretten muteren DNA

 GEZONDHEID  Dat roken niet gezond is, is al langer bekend. Maar wist u ook dat roken kan leiden tot 230.000 verschillende celmutaties? Gemiddeld treedt er één DNA-mutatie op als iemand vijftien sigaretten rookt. Door fouten in de genetische code krijgt kanker eerder de kans om zich te vormen.

De fouten in de genetische code door roken verschilden. Soms veranderde een aantal sigaretten slechts één letter in de code, soms honderden of duizenden letters. Geen van de gevonden mutaties leidde direct tot kanker. Volgens de wetenschappers wordt kanker enkel gestimuleerd door combinaties van meer mutaties.

“Door het identificeren van alle kankergenen, kunnen we nieuwe medicijnen ontwikkelen die specifieke mutaties tegengaan”, vertelt studieleider dr. Peter Campbell van het Wellcome Trust Sanger Instituut in Cambridgeshire. “Hierdoor zullen in de toekomst nog meer mensen genezen van kanker.”

“Mutaties in DNA door sigarettenrook worden doorgegeven aan iedere volgende generatie cellen, een permanent dossier van de schade”, vertelt dr. Andy Futreal, ook van het Wellcome Trust Sanger Instituut. “Als een archeoloog kunnen we de geschiedenis van een kankerkloon reconstrueren en zo achterhalen wat de schade heeft veroorzaakt.”

Er is nog hoop voor rokers. Wie nu stopt, heeft over vijftien jaar evenveel kans om aan longkanker te sterven als iemand die niet rookt. Na verloop van tijd worden longcellen met schadelijke mutaties namelijk vervangen door nieuwe cellen, die de mutaties rechtzetten. Een goede reden om in het nieuwe jaar te stoppen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd