Vijftien nieuwe vogelsoorten ontdekt in de Amazone

vogel

Wetenschappers hebben in de Amazone maar liefst vijftien nieuwe soorten vogels ontdekt. En als we de onderzoekers moeten geloven, zal het zeker niet bij deze vijftien exemplaren blijven.

Onderzoekers van onder meer de universiteit van São Paolo en de Louisiana State University doken de afgelopen tijd het Amazonegebied in, op zoek naar nieuwe soorten. Door goed te luisteren naar de liedjes van vogels spoorden ze tal van onbekende exemplaren op. DNA-onderzoek toonde vervolgens aan dat het ook echt om onbekende soorten ging.

Op dit moment kunnen de onderzoekers vijftien nieuwe soorten aanwijzen. Maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. “Er zijn nog verscheidene soorten die we al wel bestudeerd, maar nog niet beschreven hebben, dus we kunnen de komende jaren zeker nog een twaalftal nieuwe soorten verwachten,” vertelt onderzoeker Cohn-Haft.

Drie nieuwe vogelsoorten op een rijtje. Foto's: Fabio Schunck.
Drie nieuwe vogelsoorten op een rijtje. Foto’s: Fabio Schunck.

De onderzoekers zijn natuurlijk blij met hun ontdekkingen, maar tegelijkertijd maken ze zich ook grote zorgen over de nieuwe soorten. Veel van de voorheen onbekende vogelsoorten werden ontdekt in of nabij gebieden waar volop bomen gekapt worden. Ook zijn de onderzoekers bang dat sommige vogelsoorten door toedoen van de ontbossing al uitsterven voordat we ze ontdekt hebben. “Dus we moeten voorzichtig zijn met de ontwikkeling van bepaalde gebieden, omdat er nog zoveel te ontdekken valt.”

Bronmateriaal

"“Podemos esperar nos próximos anos pelo menos uma dúzia de novas espécies de aves”" - INPA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vitor de Q. Piacentini.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd