Wetenschappers zijn erin geslaagd om het brein van één van de grootste dinosaurussen van Europa te reconstrueren. En het is verrassend klein: deze vijftien meter lange dino had een brein dat niet veel groter was dan een appel.
Die conclusie trekken Spaanse wetenschappers nadat ze een 3D-reconstructie van het brein van een Ampelosaurus hebben gemaakt. Dat het brein van deze enorme dinosaurus zo klein was, is verrassend. Zeker als we naar de evolutie van de Ampelosaurus gaan kijken.
Over de Ampelosaurus
De Ampelosaurus behoort tot de Titanosauria: plantetende giganten die in de tweede helft van het Krijt op tal van plekken wereldwijd voorkwamen. De Titanosauria behoren op hun beurt weer tot de Sauropoda: een groep grote dinosaurussen die zich tijdens het Mesozoïcum (253 tot 66 miljoen jaar geleden) over de aarde verspreidden. De eerste dinosaurussen uit de groep Sauropoda ontstonden zo’n 160 miljoen jaar eerder dan de Ampelosaurus. Het exemplaar dat de Spaanse wetenschappers hebben bestudeerd en gereconstrueerd is ongeveer 70 miljoen jaar oud.
Klein brein
Als u de geschiedenis van de Ampelosaurus zo bekijkt, wordt wel duidelijk dat de dino het resultaat is van een lange evolutie. Maar ondanks dat vertoont het brein van de Ampelosaurus weinig ontwikkeling. “Deze dinosaurus mag dan vijftien meter lang zijn geweest: zijn brein was niet groter dan acht centimeter,” vertelt onderzoeker Fabien Knoll. “Een toename in de grootte van het brein had niet de voorkeur tijdens de evolutie van de Sauropoda.”
Binnenoor
Een andere ontdekking die de onderzoekers deden was dat het binnenoor van de dinosaurus bijzonder klein was. “Dit suggereert mogelijk dat de Ampelosaurus er niet op gebouwd was om zijn ogen of zijn hoofd en nek snel te bewegen.”
De onderzoekers maakten voor hun studie gebruik van een Ampelosaurus die in 2007 in Spanje werd teruggevonden. Het is nog niet helemaal duidelijk om welke soort het gaat. Eerder werd namelijk in Frankrijk een dino uit het geslacht Ampelosaurus gevonden, maar er zijn de nodige verschillen tussen die Ampelosaurus en het exemplaar dat in Spanje is ontdekt. Waarschijnlijk horen de exemplaren allebei tot het geslacht Ampelosaurus, maar maken ze deel uit van twee afzonderlijke soorten. Of dat echt het geval is, kunnen de onderzoekers pas vaststellen als meer fossiele resten worden teruggevonden.