Vijfjarige kan in principe al meedoen aan Miljoenenjacht

kiezen

Miljoenenjacht: het is een riskant spelletje waarbij u de risico’s voortdurend moet afwegen tegen de kansen op een grote geldprijs. Kinderen mogen aan het spel niet meedoen, maar nieuw onderzoek suggereert dat ze dat prima zouden kunnen. Vijfjarigen blijken in risicovolle spelletjes namelijk al hele slimme keuzes te kunnen maken.

Wetenschappers zetten een experiment op en lieten hier kinderen tussen de drie en negen jaar oud aan deelnemen. De kinderen kregen een koekje en konden dat koekje vervolgens ruilen voor één van zes identieke bekers met daarin koekjes. De koekjes in de bekers konden groter, kleiner of net zo groot zijn als het koekje dat de kinderen reeds hadden.

Kansen
Voordat de kinderen hun keuze moesten maken, kregen ze te horen in hoeveel bekers grotere koekjes zaten. En zo konden ze dus achterhalen hoe groot de kans was dat ze er bij een ruil op vooruit zouden gaan.

WIST U DAT…

…kinderen eerder spruitjes eten als die spruitjes een hippe naam hebben?

Resultaten
Kinderen van drie en vier jaar oud bleken hun winkansen niet goed te begrijpen. Kinderen van vijf jaar en ouder wel. Zij begrepen hun winkansen en de kans dat ze erop achteruit zouden gaan, bleek hun beslissing om een koekje al dan niet te ruilen, sterk te beïnvloeden. Ook werden hun beslissingen beïnvloed door de winst of het verlies dat ze in een eerdere ronde hadden gedraaid.

Vijfjarigen bleken meer dan jongere kinderen risico’s te willen nemen, maar hadden wel een sterke aversie tegen verlies die vergelijkbaar is met de aversie tegen verlies van volwassenen. Het wijst erop dat deze aversie een trekje is dat al heel oud is en dat onze voorouders al ontwikkeld hebben. “Het betekent wellicht dat deze aversie op een bepaald moment in onze evolutie de kwaliteit van de besluitvorming verbeterde en de overlevingskansen vergrootte,” schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Het is overigens twijfelachtig of de aversie tegen verlies anno 2013 nog zo’n positief trekje is. De onderzoekers wijzen erop dat in onze moderne economie heel veel geruild wordt tussen individuen en dat een aversie tegen verlies soms ook averechts kan werken. “Het kan investeerders verleiden om te lang aan hun investeringen vast te houden, het kan leiden tot het nemen van te grote risico’s en resulteren in sterke verliezen. In zo’n context kan de aversie tegen verlies wel eens een slechte aanpassing in plaats van een overlevingsstrategie zijn.”

Bronmateriaal

"Decision-Making under Risk of Loss in Children" - Plosone.org
"Deal or no deal: 5 year olds make smart decisions in games of risk" - PLoS ONE (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jessica Lucia (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd