Vijfjarige heeft al een sterk gevoel van eigenwaarde

gevoelvaneigenwaarde

Het gevoel van eigenwaarde van een vijfjarig kind is al net zo sterk als dat van een volwassene, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

“Sommige wetenschappers denken dat kleuters te jong zijn om een positief of negatief gevoel over zichzelf te hebben,” stelt onderzoeker Andrew Meltzoff. “Onze resultaten suggereren dat eigenwaarde, een goed of slecht gevoel over jezelf hebben, fundamenteel is. Het is iets wat kinderen met zich meebrengen naar school, niet iets wat ze op school ontwikkelen.”

Goed of slecht
Meltzoff en collega’s baseren die conclusie op een experiment onder 234 jongens en meisjes van vijf jaar. De kinderen kregen een aantal vlaggetjes te zien en te horen welke vlaggetjes bij hen hoorden en welke vlaggetjes niet bij hen hoorden. Vervolgens kregen ze op een computerscherm vlaggetjes te zien en klonken er uit een luidspreker ‘goede’ woorden (blij, goed, aardig) en ‘slechte’ woorden (gemeen, vies, boos). Om vast te stellen hoe de kinderen over zichzelf dachten, moesten ze door op een knop te drukken aangeven of de ‘goede’ woorden bij hun vlaggetjes hoorden of niet. Uit dat experiment blijkt dat de vijfjarigen zichzelf meer associeerden met ‘goed’ dan met ‘slecht’.

Wist je dat het gevoel van eigenwaarde een leven lang vrij stabiel blijft?

Geslacht
Vervolgens werden twee andere aspecten van het beeld dat kinderen van zichzelf hebben, bestudeerd. Gekeken werd in hoeverre de kinderen zich er bewust van waren dat ze een jongetje of een meisje waren en of ze een voorkeur hadden voor kinderen die tot hun eigen geslacht behoorden. Kinderen die een sterk gevoel van eigenwaarde hadden en zich er sterker van bewust waren dat ze tot een bepaald geslacht behoorden, bleken ook een sterkere voorkeur te hebben voor leden van hun eigen geslacht. Dat alles samen toont niet alleen aan dat het gevoel van eigenwaarde van kinderen verrassend genoeg heel sterk is, maar ook dat het verband houdt met andere fundamentele onderdelen van de persoonlijkheid van een kind, zoals het geslacht bijvoorbeeld.

Fundering
Het gevoel van eigenwaarde is dus al op vijfjarige leeftijd aanwezig. De onderzoekers wijzen erop dat het gevoel van eigenwaarde doorgaans een leven lang vrij stabiel blijft. “Onze resultaten benadrukken hoe belangrijk de eerste vijf levensjaren zijn: een fundering voor het leven,” stelt onderzoeker Dario Cvencek. “Welke aspecten van de interactie tussen ouder en kind promoten en koesteren dat gevoel van eigenwaarde?” vraagt Meltzoff zich hardop af. “Dat is de essentiële vraag. We hopen dat we dat uit kunnen zoeken door nog jongere kinderen te bestuderen.”

De onderzoekers blijven de kinderen uit deze studie volgen om te achterhalen of hun huidige gevoel van eigenwaarde kan voorspellen hoe gezond of succesvol ze op latere leeftijd zijn. Ook willen ze uitzoeken of het gevoel van eigenwaarde van de kinderen door de tijd heen verandert en of het nog ‘kneedbaar’ is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd