Vijfarmige slangster hoeft nooit te keren

Wanneer de slangster een andere richting op wil, dan draait hij niet, maar maakt hij van zijn achterkant gewoon zijn voorkant.

Dat hebben wetenschappers van de Brown University ontdekt. De slangster heeft vijf armen en wanneer hij gaat bewegen dan kiest hij één van die vijf armen uit. Deze arm bepaalt dan de richting van het organisme en de overige armen zorgen ervoor dat de slangster zich in die richting kan bewegen.

Andere kant op
Maar soms bedenkt de slangster zich en wil deze zich toch in een andere richting bewegen. Dan draait de slangster niet, maar kiest deze gewoon een nieuwe arm die de richting bepaalt. De andere armen zorgen dan weer voor de voortbeweging, zo is in het blad Journal of Experimental Biology te lezen.

Bilateraal symmetrisch
En daarmee bewegen de slangsterren op een manier die eigenlijk vergelijkbaar is met de onze. Wanneer u van boven naar beneden een lijn over het menselijk lichaam tekent, dan ziet u dat de zijden aan weerskanten van die lijn gelijk zijn. Dat geldt overigens voor heel veel dieren. Zij hebben niet alleen twee gelijke zijden, maar ook een hoofd dat de richting bepaalt en de andere lichaamsdelen gehoorzamen daaraan. Zij zijn bilateraal symmetrisch. In beginsel geldt dat niet voor de slangster, want deze kan niet in twee gelijke delen worden verdeeld. De slangster kan wel in vijf gelijke delen worden verdeeld en is dus eigenlijk radiaal symmetrisch. Toch beweegt deze zich wel alsof hij bilateraal symmetrisch is, want de slangster stelt een hoofd aan en de rest van de ledematen is daar ondergeschikt aan. “Ook al zijn hun lichamen radiaal symmetrisch, ze kunnen een voorkant kiezen en zich gedragen alsof ze bilateraal symmetrisch zijn en zo profiteren van de voordelen van bilaterale symmetrie,” legt onderzoeker Henry Astley uit. “Als wij dieren moeten draaien, dan moeten we niet alleen de richting waar we in bewegen, maar ook ons lichaam roteren.” Maar deze slangsterren hoeven dat niet. Zij kiezen gewoon een nieuwe voorkant en hoeven hun lichaam dus niet te draaien.

Toch kiezen slangsterren er niet altijd voor om een nieuwe voorkant te kiezen. Soms gaan ze ook in hun achteruit. Ze houden dan dezelfde voorkant, maar kiezen voor een tegengestelde beweging. Wat ze ertoe beweegt om soms een nieuwe voorkant te kiezen en andere keren achteruit te lopen? Dat is onduidelijk.

Bronmateriaal

"Five-limbed brittle stars move bilaterally, like people" - Brown.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Henry Astley / Brown University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd