Vijf nieuwe soorten schaaldieren ontdekt

schaaldier

Wetenschappers hebben nabij Madagaskar en Frans-Polynesië vijf nieuwe soorten schaaldieren ontdekt. Ook stuitten ze er op een schaaldier dat tot een heel nieuw geslacht behoort.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad Zootaxa. Eén van de vijf nieuwe soorten ziet u hierboven: Lauriea teresae. De vijf nieuwe soorten lijken qua uiterlijk sterk op elkaar, maar zijn genetisch heel anders. Ze behoren allemaal tot het geslacht Lauriea.

Ook troffen de onderzoekers een schaaldier aan dat tot een heel nieuw geslacht behoort. “Triodonthea is een nieuw geslacht dat genetisch heel anders is dan Lauriea,” vertelt onderzoeker Enrique Macpherson. De beslissing om het ontdekte schaaldier in een ander geslacht onder te brengen, werd genomen nadat bleek dat dit schaaldier eigenschappen bezat die nabije soorten niet bezitten.

De ontdekte soorten zijn terug te vinden in de Indische en Stille Oceaan. “Ze leven over het algemeen in ondiep water, nabij koraalriffen,” vertelt Macpherson. “Sommige soorten leven enkel in een bepaalde archipel of in een heel specifiek gebied, terwijl anderen zich tussen Madagaskar en Frans-Polynesië verspreiden.”

Bronmateriaal

"The discovery of a new genus of crustacean and 5 new species" - FECYT - Spanish Foundation for Science and Technology  (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Enrique Marcpherson.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd