Vier manieren waarop u klimaatverandering kunt aanpakken

Onheilsberichten over smeltend ijs, een stijgende zeespiegel en zwakke plekken in de ozonlaag volgen elkaar rap op. De aarde lijkt hard te worden geraakt en sommige wetenschappers vermoeden dat onze planeet nog 100.000 jaar nodig heeft om helemaal te herstellen. Maar we zijn niet helemaal machteloos: vier (soms wat opmerkelijke) trucjes om dit probleem te tackelen.

Klimaatverandering wordt mede mogelijk gemaakt door enorme hoeveelheden CO2 in de atmosfeer. Een groot deel van het CO2 komt daar door verbranding van fossiele brandstoffen terecht. Nieuwe, duurzame brandstoffen lijken dan ook een deel van de oplossing. Vooralsnog komt het echter niet helemaal van de grond; teveel machtige landen en mensen hebben hun status en rijkdom op de sterk vervuilende fossiele brandstoffen gebaseerd. En daarmee komt het balletje eigenlijk weer bij ons – de consument – te liggen. En onderschat ons niet!

Eentje maar
Een zeer radicale, maar doeltreffende aanpak is er één die de Chinezen bekend in de oren zal klinken: een eenkindbeleid. Op dit moment lopen er wereldwijd zo’n zeven miljard mensen rond. Al die mensen consumeren en dragen dus stuk voor stuk hun steentje bij aan de verandering van het klimaat. Hoewel onduidelijk is hoeveel bewoners de aarde werkelijk kan handhaven, staat vast dat elke baby een kostenpost is. Een beetje minderen, kan al een groot verschil maken.

De generator voor aan het balkon. Afbeelding: JONATHAN GLOBERSON
Hip besparen
Energie besparen klinkt niet zo heel aantrekkelijk. Spaarlampen zijn nu immers niet de meest hippe attributen in huis en kou lijden is ook heel akelig. Gelukkig werken wetenschappers en ontwerpers hard aan andere oplossingen waarin energiebesparing, esthetiek en comfort samenkomen. Wat dacht u bijvoorbeeld van deze generator die de kracht van wind en zon omtovert tot stroom en gemakkelijk aan het balkon kan worden gehangen? Of zonnepanelen die u op elk gewenst oppervlak kunt sprayen? U gaat een dagje op het strand liggen en sprayt uw handdoek in met de zonnepanelen. Aan het eind van de dag bent u helemaal ontspannen en kunt u uw mobiele apparaten aan uw handdoek opladen. Handig! Een oplossing waar wij persoonlijk helemaal vrolijk van werden, is de Bloom Box. Oftewel: energie in een doosje. Het kistje is ongeveer net zo groot als een grapefruit en aan de binnenkant vindt een chemische reactie plaats die een heel huishouden van energie kan voorzien. Die reactie belast het milieu niet en is ook nog eens heel duurzaam (zand is het belangrijkste bestanddeel). Grote bedrijven als Google en eBay gebruiken de Bloom Box al en de kans is groot dat ook particulieren in de toekomst overstag gaan. Nu kost de Bloom Box nog zo’n 700.000 tot 800.000 dollar, maar in de toekomst gaat dat veranderen en moet het doosje al voor 3000 dollar beschikbaar zijn.

Een ander menu
Een groot deel van het voedsel dat wij mensen naar binnen werken, is zeer slecht voor het milieu. Alleen de kilo’s vlees die we wekelijks verorberen zijn al goed voor flink wat extra broeikasgassen. Uit onderzoek bleek enkele jaren geleden dat het vee wereldwijd goed is voor achttien procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Even ter vergelijking: wij met al onze auto’s, boten en vliegtuigen brengen ‘slechts’ dertien procent van de broeikasgassen in de lucht. De enorme uitstoot van het vee wordt veroorzaakt door een aantal factoren: ontbossing (ruimte maken voor weides en stallen, hierbij worden bomen en planten die CO2 opslaan vernietigd en komt het CO2 weer in de atmosfeer terecht) en het methaan dat ze zelf uitstoten. Bovendien verbruiken de dieren enorm veel water. Een slechte zaak: door klimaatverandering wordt dit zoete steeds kostbaarder. We hoeven niet per se allemaal vegetariër worden, maar opnieuw geldt: minderen kan geen kwaad. Kunt u echt niet zonder vlees? Dan zijn insecten misschien een oplossing. Ze belasten het milieu minder en zijn ook nog eens heel gezond!

De koe versus de sprinkhaan.

Efficiëntie
Veel wetenschappers en andere deskundigen voortdurend dat wij mensen heel veel dingen moeten gaan laten om klimaatverandering tegen te gaan. Maar als we slim zijn, hoeft dat niet eens. We moeten gewoon anders gaan denken en efficiënter met energie omspringen. Dus niet elke keer met de auto om een vergeten boodschap, maar alles in één keer halen. En onze computer afsluiten als we die niet meer gebruiken. Dat lijken druppels op een gloeiende plaat, maar niets is minder waard. Het schijnt bijvoorbeeld dat Amerikanen meer elektriciteitskosten hebben aan apparaten die op standby staan dan aan apparaten die ze ook daadwerkelijk gebruiken. En uit een onderzoek bleek onlangs nog dat efficiënt energieverbruik al snel resulteert in 70 procent minder energieverbruik. Kijk, dat schiet op!

Een betere wereld begint bij jezelf. Het is een oude slogan, maar hij klopt nog steeds. Of het genoeg is om onze planeet voor onheil te behoeden? Waarschijnlijk niet. Maar terwijl de politici met elkaar bakkeleien en sjeiks hun oliebronnen krampachtig vasthouden, kunnen wij alvast een duit in het zakje doen. Een expert merkte eens op dat klimaatverandering niet door maatregelen, maar enkel door een geheel nieuwe ethiek kan worden afgeremd. Die ethiek betreft voornamelijk de kwestie van vraag en aanbod. Zolang wij consumeren, blijven andere produceren. Hoewel politici en bedrijven ons anders willen doen geloven, ligt het balletje eigenlijk de hele tijd al bij ons. Grote vraag: koppen we ‘m in?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd