Het menselijk lichaam voor in bed, op het toilet of in bad

Je moet er je hele leven mee doen en waarschijnlijk ben je er daarom erg vertrouwd mee: je eigen lichaam. Maar deze vijf dingen wist je vast nog niet over je lijf!

Wie zich heeft verdiept in het menselijk lichaam is vermoedelijk verbluft door de werking ervan. Cees Mulder, oud-columinst van Scientias.nl, schreef er een boek over en heeft een aantal feiten over jouw lichaam neergepend die je wellicht nog niet kende. De beschreven processen werken ook zonder dat jij er weet van hebt, maar je kan er straks wel goede sier mee maken in de kroeg.

In je hele leven verbruik je 900 complete huiden

De huid is het perfecte orgaan voor mensen die van getallen houden. Een kleine opsomming. De huid is met een gemiddeld oppervlak van 1,70 m2 het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Per cm2 huid verlies je ongeveer 1000 huidcellen per uur; op deze manier is na drie weken de bovenste laag van je huid volledig vernieuwd. In je hele leven verbruik je tegen de 900 complete huiden. De huid weegt zo’n tien kilo en is daarmee het zwaarste menselijke orgaan. Elke cm2 huid bevat 200 zweetklieren, één meter aan bloedvaten, 500 zenuwuiteinden, 30.000 melatonine producerende cellen, 2000 talgklieren en 20 vetklieren.

Een zoen vertelt je of jouw partner goed bij je past

Zoenen wordt in sommige landen als onhygiënisch beschouwd, wat misschien niet zo raar is als je bedenkt dat je met zoenen binnen tien seconden 80 miljoen bacteriën uitwisselt. Toch heeft de tongzoen wel degelijk een biologische functie: door zo te zoenen pik je veel chemische informatie op over je partner. Door zoenen wordt onbewust gecheckt of een potentiële partner gezond is en genetisch goed bij je past.

kus

Als je je hersenen plat naast elkaar neerlegt bestrijken ze zes voetbalvelden

Onze hersenen zijn opgebouwd uit tegen de 100 miljard zenuwen, waarbij elke zenuwcel met tienduizenden andere zenuwcellen kan zijn verbonden. Alle zenuwcellen in de grote hersenen bij elkaar bestrijken als ze plat naast elkaar worden gelegd, een oppervlak van 25.000 m2 – dat zijn zo’n vijf tot zes voetbalvelden.



Frisse kauwgom is niet echt fris
Niet alleen de basissmaken en de aroma’s bepalen de smaak van het eten en drinken, ook de structuur en de temperatuur van het voedsel in de mond zijn belangrijk. Zo zitten er in de tong allerlei receptoren die gevoelig zijn voor temperatuur. Het toeval wil dat de menthol die in pepermuntjes zit, zich bindt aan de receptor die gevoelig is voor lage temperaturen. Hoewel de temperatuur in de mond dus niet echt daalt, denken je hersenen dat wel en daardoor voelt pepermunt koud aan in je mond.

pepermunt

Waarom een vrouw menstrueert? Dat weet niemand!

Samen met een paar mensapen is de mens de enige diersoort die openlijk menstrueert. Waarom blijft een groot raadsel. Alle dieren die een baarmoeder hebben – de placentazoogdieren – stoten een deel van hun baarmoederslijmvlies af als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Bij al deze dieren wordt het afgestoten baarmoederslijmvlies echter volledig geabsorbeerd door de baarmoeder. Maar niet bij de mens, bij ons wordt ongeveer twee derde deel van het baarmoederslijmvlies opgenomen door het lichaam. De overige 120 milliliter wordt uitgescheiden via de vagina.

Geloof het of niet maar biologiedocent Cees Mulder kan nog veel meer van dit soort opmerkelijke feitjes over jouw lijf uit zijn mouw schudden. Hij bundelde ze in het deze week boek ‘Het menselijk lichaam voor in bed, op het toilet of in bad‘.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd