Vijf dagen zondigen heeft al een grote impact op je lichaam

  hamburgers

  Het is vakantie! Dan sta je niet achter het gasfornuis, maar haal je een lekkere pizza. En op dag twee wordt er een patatje gegeten met een overheerlijke frikandel speciaal. Op de volgende dag steek je de barbecue aan om wat worstjes te bakken. Kan geen kwaad toch? Toch wel, beweren wetenschappers in het journaal Obesity. Na vijf dagen vet eten beginnen de spieren in je lichaam te protesteren.

  In het paper van de Virignia Tech-onderzoekers is te lezen dat de manier waarop spieren voedingsstoffen metaboliseren na vijf dagen zondigen al verandert. Dit is voor het eerst dat wetenschappelijk wordt aangetoond dat een slecht dieet op zeer korte termijn grote gevolgen heeft.

  Waneer je iets eet, stijgt de hoeveelheid glucose die opgelost is in het bloed. Jouw spieren breken glucose af om een energieboost te krijgen of ze bewaren het voor later. Aangezien spieren verantwoordelijk zijn voor dertig procent van je lichaamsgewicht, hebben zij een grote invloed op het in balans houden van de bloedsuikerspiegel. Als de bloedsuikerspiegel ontregeld is, heeft dit gevolgen voor de rest van het lichaam en kan dit leiden tot gezondheidsproblemen.

  Slecht dieet
  Onderzoekers van Virginia Tech schotelden gezonde studenten vijf dagen lang vet voedsel voor, zoals mac & cheese (macaroni met kaas), biscuits & gravy (een populair gerecht in de zuidelijke staten van de VS, bestaande uit biscuitjes en jus) en veel gerechten met boter. Professor Matt Hulver en zijn collega’s ontdekten dat spieren lastiger glucose kunnen oxideren nadat iemand vijf dagen fast food of ander vet eten heeft gegeten. Dit kan ertoe leiden dat een lichaam slecht reageert op insuline: een risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes en andere ziekten.

  Schokkende resultaten
  “Het is schokkend dat dit al na vijf dagen gebeurt”, vindt Hulver. “Vijf dagen is een korte periode. Er zijn genoeg momenten dat we allemaal een paar dagen zondigen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of in een periode met veel verjaardagen. Dit onderzoek toont aan dat het lichaam hier vrijwel direct op reageert.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd