Vijf bijzondere eieren op een rij

Ze zijn heerlijk, maar vooral ook erg interessant: eieren. We zetten vijf fascinerende exemplaren voor u op een rij!

Absoluut de grootste
Eieren zijn er in allerlei soorten en maten. Anno 2011 is de struisvogel degene die de grootste eieren produceert. Eén struisvogel wist er in 2008 zelfs het Guinness Book of Records met te halen. De vogel legde een ei van maar liefst 2,589 kilo! De eieren van een struisvogel zijn supersterk. Zelfs als een volwassene op een degelijk ei gaat staan, zal dit ei nog niet barsten. Mede door de sterke schaal en de enorme grootte van een struisvogelei moet u veel geduld hebben als u het ei wilt koken. Wie van een hardgekookt eitje houdt, moet het ei al snel anderhalf uur op het gas zetten.

Een kippenei tussen eieren van struisvogels. Foto: John Federico (cc via Flickr.com).

Ook groot
De kiwi legt eieren die ongeveer net zo groot zijn als eieren van de emoe. En dat is heel bijzonder. Zeker als u in ogenschouw neemt dat de kiwi zelf niet veel groter is dan een kip. De kiwi legt relatief gezien dan ook de grootste eieren. Soms kan zo’n ei wel twintig procent van het lichaamsgewicht van de moeder uitmaken.

Een kiwi en haar ei. Foto: Simon Willison (cc via Flickr.com).

Olifantsvogel
Hoewel de struisvogel en kiwi anno 2011 elk op hun eigen manier recordhouders zijn, kan er natuurlijk maar één vogel echt de grootste eieren leggen. Voor zover bekend is die eer weggelegd voor de inmiddels uitgestorven olifantsvogel. Eieren met een breedte van zo’n 25 centimeter waren eerder regel dan uitzondering.

Olifantsvogels. Afbeelding links: Acrocynus, afbeelding rechts: Monnier (beiden via Wikimedia Commons).

Kleintje
De vogel met de kleinste eieren is de bijenkolibrie. Het gaat dan om absoluut gezien de kleinste eitjes. Relatief gezien zijn ze namelijk nog vrij groot. De eitjes zijn ongeveer een halve centimeter lang.

Bijenkolibrie. Foto: Jônatas Cunha (via Wikimedia Commons).

Het mysterieuze ei
Natuurlijk mogen we ons met het bespreken van bijzondere eieren niet beperken tot vogels. Want er zijn nog veel meer dieren die eieren leggen of legden. Een prachtig en ook heel bijzonder voorbeeld is hieronder te zien. Geloof het of niet maar dit zijn twee eieren. De eieren kunnen een diameter van wel 25 centimeter hebben. Een indrukwekkende grootte. Maar wat ook heel bijzonder is, is het feit dat we niet weten wie deze eieren legde. Veel onderzoekers wijzen ze toe aan de Hypselosaurus, maar of het echt deze dino was die de eieren legde, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Er is namelijk geen direct bewijs dat de Hypsolosaurus aan deze eieren verbindt. Het vermoeden dat de dinosaurus de eieren legde, komt voort uit een optelsom: de eieren zijn gigantisch en gevonden in het gebied waar de Hypselosaurus leefde. Deze dino was zelf ook flink en is waarschijnlijk wel in staat geweest om deze eieren te produceren.

Eieren van de Hypselosaurus. Foto: FunkMonk (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"Birds: Kiwi" - San Diego Zoo
"Largest egg from a bird living" - Guinnessworldrecords.com
"Elephant bird probably wiped out by nest raiders and habitat loss" - Physorg.com
Boek: Dinosaur Eggs and Babies. Door: Kenneth Carpenter.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Brenda Gottsabend (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd