Vierjarigen herkennen echte slimmeriken

  Kinderen van vier jaar oud zijn al in staat om in te schatten welke mensen echte kennis in huis hebben. Dat blijkt uit onderzoek.

  Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat kinderen van een jaar of drie konden inschatten of iemand goede informatie kan verschaffen. Maar iemand die goede antwoorden geeft, is niet automatisch een autoriteit. Nieuw onderzoek wijst erop dat vierjarigen in staat zijn om ook dat laatste te beoordelen.

  Foto
  De onderzoekers verzamelden kinderen van drie, vier en vijf jaar oud. De kinderen moesten een foto van een dier omhooghouden en twee poppen konden de kinderen dan vertellen welk dier het was. De ene pop wist de antwoorden altijd uit zichzelf. De andere pop vroeg wel eens aan een teddybeer wat het antwoord was en gaf daarna pas antwoord.

  WIST U DAT…

  Weg beer
  Daarna haalden de onderzoekers de beer weg en lieten de kinderen verdergaan. Ze moesten nu beslissen aan welke pop ze het volgende plaatje zouden laten zien.

  Vertrouwen
  De driejarigen bleken geen voorkeur te hebben: ze lieten hun plaatje even vaak aan de ene pop dan aan de andere pop zien. Maar de vier- en vijfjarigen pakten het anders aan. Zij vroegen steevast aan de pop die de antwoorden uit zichzelf wist, wat voor dier het was. “Ze zijn in staat onderscheid te maken tussen iemand die echt veel weet en iemand die wel goede antwoorden geeft, maar die op de lange termijn niet per se hun vertrouwen verdient,” concludeert onderzoeker Shiri Einav.

  De onderzoekers denken wel te weten waarom kinderen zo kieskeurig zijn. Het stelt ze in staat om met succes mensen uit te zoeken waar ze echt iets van kunnen leren.

  Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Psychological Science.

  Bronmateriaal

  "Four-year-olds know that being right is not enough" - Eurekalert.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Richard Tomlin (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd