Vierde regenboog voor het eerst gefotografeerd

Het is zeldzaam: vier regenbogen aan de lucht. Michael Theusner zag het echter en vereeuwigde het schouwspel direct.

Het resultaat: het eerste kiekje van een vierde regenboog en het tweede kiekje van een derde regenboog! Als het flink regent en het zonnetje schijnt dan wil nog wel eens een regenboog aan de hemel verschijnen. En soms zien we er zelfs twee. Veel unieker wordt het wanneer we er drie zien. En vier: dat is helemaal zeldzaam.

Druppels
Een tweede regenboog ontstaat wanneer het zonlicht dubbel wordt teruggekaatst in druppels water. Een derde exemplaar zien we als er sprake is van nog een extra terugkaatsing en een vierde als licht nog een keer extra wordt teruggekaatst.

Twee?
Als u de foto zo ziet dan zult u zeggen: dit zijn toch twee regenbogen en geen vier? Correct. De eerste en tweede regenboog staan aan de andere kant van de hemel en passen dus niet in de foto.

Bij de zon
Hoe weten we dan zeker dat dit bijzonder is en dat er nog twee regenbogen zijn? Dat weten we door de locatie. Een eerste en tweede regenboog bevinden zich altijd tegenover de zon. Een derde en vierde zijn een weerkaatsing en bevinden zich dus bij de zon. Net als deze twee regenbogen.

Niet alleen het feit dat deze regenboog vereeuwigd is, maakt ‘m bijzonder. Het is ook nog eens de eerste vierde regenboog die in de natuur is waargenomen. Wetenschappers hebben in het laboratorium al wel aangetoond dat vier (en zelfs meer) regenbogen tegelijkertijd aan de hemel staan, maar in de natuur is dat moeilijk waar te nemen. Met elke weerkaatsing wordt het licht namelijk zwakker, dus vierde regenbogen zijn vaak niet te zien.

Foto: Michael Theusner.

Bronmateriaal

"First ever image of fourth-order rainbow" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Theusner.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd