Vier nieuwe gassen ontdekt die aan de ozonlaag knabbelen

gat ozon

Wetenschappers hebben vier nieuwe door mensen geproduceerde gassen in de atmosfeer ontdekt. Allevier zijn ze recent in de atmosfeer beland en vreten ze aan de ozonlaag.

Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht ontdekten de nieuwe gassen toen ze lucht van vandaag de dag vergeleken met lucht die opgesloten zat in firnsneeuw en al eeuwen oud was. Ook haalden ze er lucht bij die tussen 1978 en 2012 boven het nog onvervuilde Tasmanië verzameld was.

Mensen
Uiteindelijk ontdekten ze zo drie nieuwe chloorfluorkoolstofverbinding (cfk’s) en één nieuwe hydrochloorfluorkoolstofverbinding (hcfk). De onderzoekers gaan ervan uit dat de gassen door mensen geproduceerd zijn, aangezien ze pas sinds de jaren zestig in de atmosfeer te vinden zijn.

74.000 ton
In totaal is van deze vier stoffen zo’n 74.000 ton in de atmosfeer beland. Van twee van de vier stoffen neemt de concentratie nog significant toe. Onduidelijk is nog wat de bron van de stoffen is. De onderzoekers denken bijvoorbeeld aan grondstoffen voor de productie van insecticiden of oplosmiddelen voor het schoonmaken van elektronische componenten.

Onderzoeker Johannes Laube, verbonden aan de universiteit van East Anglia, noemt de ontdekking zorgwekkend. “Want deze nieuwe gassen dragen bij aan de vernietiging van de ozonlaag.” En zelfs als we per direct stoppen met het uitstoten van deze gassen, zullen ze nog wel een tijdje in de atmosfeer te vinden zijn. “De drie cfk’s worden heel traag afgebroken, dus zullen zij nog decennialang aanwezig zijn.” De drie cfk’s gaan namelijk 35 tot 51 jaar mee. “Bovendien behoren ze alle drie tot de categorie ‘sterke ozonvernietigers’,” voegt onderzoeker Thomas Röckmann, verbonden aan de Universiteit Utrecht toe. “Onze ontdekking zal hopelijk snel tot maatregelen leiden, waardoor ook voor deze cfk’s alternatieve stoffen gebruikt gaan worden.”

Bronmateriaal

"UEA research reveals four new man-made gases in the atmosphere" - UEA.ac.uk
"Vier nieuwe ozonvernietigers ontdekt" - UU.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd