Vier kandidaten voor planeet X: zit ‘ie er tussen?

De burgerzoektocht Planet 9 heeft vier kandidaten opgeleverd voor planeet X. Astronomen gaan deze objecten verder onderzoeken. Wie weet is de negende planeet van het zonnestelsel eindelijk gevonden.

De afgelopen drie dagen hebben 60.000 mensen beelden van de SkyMapper-telescoop in Australië geanalyseerd. In totaal zijn er circa vijf miljoen classificaties gedaan. Een van de vrijwilligers, Toby Roberts, heeft zelfs 12.000 classificaties gedaan.

“We hebben daarbij ook planetoïden als Chiron en Comacina opnieuw ‘gevonden’, wat aantoont dat deze aanpak werkt”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Brad Tucker van de Australische Nationale Universiteit. “Als planeet X bestaat, kunnen we het object op deze manier vinden.”

Waarom denken astronomen dat planeet X bestaat?

Het bestaan van een mogelijke planeet X is op 20 januari 2016 onthuld door astronomen van Caltech. De planeet beïnvloedt de banen van veel Kuipergordelobjecten. De kans dat deze Kuipergordelobjecten ‘toevallig’ op dezelfde wijze om de zon draaien is slechts 0,007 procent. “Kortom, het kán haast geen toeval zijn”, aldus Brown. “Er moet iets zijn dat de koers van deze objecten bepaalt.”

Planeet X
Volgens onderzoekers Mike Brown en Konstantin Batygin is planeet X tien keer groter dan de aarde en bevindt de planeet zich op een afstand van ongeveer negentig miljard kilometer van de zon. Dat is twintig keer groter dan de afstand van Neptunus tot de zon. “We kunnen in ieder geval uitsluiten dat er een object ter grootte van Neptunus bestaat op een afstand tot 350 keer de afstand van de aarde tot de zon”, zegt Dr Tucker. Dit klopt, want volgens berekeningen van Brown en Batygin is planeet X verder verwijderd.

Vier kandidaten
De grootschalige zoektocht heeft geleid tot de vondst van vier onbekende bronnen. Deze kandidaten worden nu verder onderzocht. Misschien gaat het wel om planeet X, al is het te vroeg om dit te zeggen.

Binnen vijf jaar
Zit planeet X er niet tussen? Dan gaat de zoektocht gewoon door. Vorig jaar vertelde wetenschapper Mike Brown dat de planeet binnenkort ontdekt gaat worden. “De kans is heel, heel groot dat we planeet X gaan vinden binnen een periode van vijf jaar”, zei Brown tegen Scientias.nl. Onder het artikel uit januari 2016 staan veel voorspellingen. De meeste Scientias-bezoekers verwachten dat planeet X in 2017 gevonden gaat worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd