Vier asteroïden vernoemd naar Nederlanders

Vier asteroïden zijn vernoemd naar Nederlanders. Planetoïde 27657 heet vanaf vandaag (27567) Berkhey. Ook zijn er nu asteroïden die Ampzing, Saenredam en Alletajacobs heten. De vier ruimtestenen hebben een diameter van enkele kilometers en maken deel uit van de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Planetoïde nummer 27657 is vernoemd naar dr. Joannes le Francq van Berkhey. Hij leefde in de achttiende eeuw en was arts, natuuronderzoeker en dichter. Berkhey schreef een negendelige encyclopedie: de Natuurlijke Historie van Holland. Planetoïde Berkley heeft een diameter van 3,7 kilometer en doet 3,39 jaar over een rondje om de zon.

Planetoïde 46513 krijgt de naam Ampzing. Samuel Ampzing was dominee, dichter en taalpurist. Dit is niet de enige Haarlemmer die een eigen asteroïde krijgt. Ook de Haarlemse tekenaar en kunstschilder Saenredam mag zich verblijden met een eigen ruimtesteen. Zijn asteroïde – met een diameter van 4,7 kilometer – beweegt zich op een afstand van 378 tot 426 miljoen kilometer van de zon.

Tenslotte krijgt Alleta Jacobs haar eigen asteroïde: (69231) Alletajacobs. Jacobs was de eerste vrouw die een universitaire opleiding voltooide, de eerste vrouw die eena rts-examen aflegde én de eerste vrouw die promoveerde. Kortom: één van de eerste vrouwen in een mannenwereld.

De Internationale Astronomische Unie bepaalt hoe asteroïden heten. Daarnaast bepaalt deze raad hoe andere objecten in de ruimte genoemd worden, zoals nieuwe (dwerg)planeten, sterren en nevels. Het was de Internationale Astronomische Unie die een paar jaar geleden bepaalde dat Pluto niet langer een planeet genoemd mocht worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd