Videospelletjes zijn wellicht toch geen dikmakers

  Goed nieuws voor alle gamers: uit een nieuw onderzoek blijkt dat videospelletjes niet per se dik hoeven te maken. Het onderzoek onder Amerikaanse scholieren toont aan dat dat deze vorm van vrijetijdsbesteding in ieder geval niet de oorzaak van obesitas is. En dat is opvallend: eerdere studies legden het verband tussen overgewicht en videospelletjes wel.

  De onderzoekers verzamelden 482 twaalfjarigen en volgde ze gedurende drie jaar. Zowel de kinderen als de ouders waren in grote mate bij de studie betrokken. Zo moesten ze beiden vragen beantwoorden over onder meer het gebruik van internet, videospelletjes en telefoons van het kind. De ouders kregen ook vragen over de cijfers die de kinderen op school behaalden, het gewicht, de lengte, het ras en de socio-economische status van het kind. De kinderen werden voortdurend getest. Onder meer hoe goed ze konden lezen en rekenen en hoe het zat met hun ruimtelijk inzicht en zelfrespect.

  Tijd
  De onderzoekers concluderen dat videospelletjes meer tijd in beslag namen dan het internet en de mobiele telefoon. Maar geen van deze activiteiten bleek een indicatie te kunnen geven van de BMI of het gewicht van het kind. Ras, leeftijd en socio-economische status bleken in grote mate te bepalen hoe zwaar het kind was.

  WIST U DAT…

  …de obesitas-epidemie ook steeds meer dieren raakt?

  Goed
  De studie is in strijd met eerdere onderzoeken waaruit bleek dat kinderen die veel televisie kijken en videospelletjes spelen zwaarder zijn dan kinderen die dat niet doen. Het nieuwste onderzoek gaat zelfs nog een stap verder door te stellen dat de technologie de kinderen goed doet.

  Zo blijken kinderen die veel gebruikmaken van het internet, beter te kunnen lezen. En de kinderen die vaak videospelletjes deden, hadden een beter ruimtelijk inzicht. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de laatstgenoemde groep het op school een stuk minder goed deed: de gamende kinderen haalden lagere cijfers en hadden ook minder zelfrespect.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd