Videobeelden van slapende octopus lijken te suggereren dat het dier droomt

Terwijl de octopus ligt te tukken, verandert deze van kleur.

De videobeelden werden al in 2017 gemaakt in het Butterfly Pavilion in de Verenigde Staten, maar zijn op Twitter hard bezig aan een comeback. En dat is niet zo gek. Want de beelden spreken behoorlijk tot de verbeelding. Te zien is hoe een octopus heerlijk ligt te slapen en ondertussen van kleur verandert.

Dat octopussen razendsnel van kleur – en vorm – kunnen veranderen, is natuurlijk allang bekend. De belangrijkste reden om van kleur te veranderen, is om op te gaan in de omgeving. Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat sommige octopussen door van kleur te veranderen ook kunnen communiceren dat ze willen vechten of juist niet uit zijn op een conflict. Kortom: octopussen veranderen van kleur in reactie op hun omgeving. Deze slapende octopus lijkt zich echter niet van zijn omgeving bewust en verandert toch van kleur. Vertelt het ons misschien iets over de dromen die hij heeft?

Het is heel verleidelijk om menselijke eigenschappen – zoals het hebben van dromen – aan dieren toe te schrijven. Maar enige voorzichtigheid is op zijn plaats. Wij mensen dromen namelijk tijdens onze remslaap, maar onduidelijk is of octopussen een vergelijkbaar slaapstadium kennen. Onderzoek uit 2012 suggereert voorzichtig van wel; Amerikaanse onderzoekers stelden in dat jaar vast dat slapende octopussen onder meer snelle oogbewegingen maken: iets wat we ook bij mensen in remslaap zien.

Het is dus zeker niet ondenkbaar dat deze slapende octopus droomt over een situatie die vereist dat hij van kleur verandert. Maar helemaal zeker kunnen we daar ook niet van zijn. Het maakt de beelden niet minder fascinerend – en vertederend. Want zeg nou zelf, hoe vaak spot je nu überhaupt een slapende octopus?

Bronmateriaal

"Butterfly Pavilion"
Afbeelding bovenaan dit artikel: Taken / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd