Video: CT-scan voor miljoenen jaren oude slang

Clarisse, een miljoenen jaren oude slang die gevonden is in de Amerikaanse staat Wyoming, heeft een CT-scan ondergaan. Wetenschappers hoopten dat de scan de leeftijd van de slang zou onthullen, bijvoorbeeld door ledematen te vinden. Er werden geen ledematen gevonden, waardoor de plek van Clarisse op de evolutionaire ladder nog steeds onbekend is.

De slang is gevonden in een stuk kalksteen. Bijzonder aan dit exemplaar is dat de volledige slang bewaard is gebleven. Het komt meestal voor dat archeologen alleen losse botten vinden.

Tot nu toe wisten onderzoekers niet hoe oud Clarisse precies is. De CT-scan liet zien dat de slang geen ledematen heeft. “Hierdoor klimt Clarisse iets op de evolutionaire ladder, maar de slang is nog steeds erg oud”, zegt paleontoloog Hussan Zaher.

Hieronder is het filmpje te zien van de CT-scan. In minder dan één minuut na de scan kregen de wetenschappers een driedimensionaal computermodel voorgeschoteld. Deze wordt op dit moment onderzocht in de hoop dat er meer details worden gevonden. Misschien vindt paleontoloog Zaher wel aanwijzingen hoe de slang zijn prooi at.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd