Vezels beschermen vrouw tegen hartziekten

Voedsel dat rijk is aan vezels beschermt vooral vrouwen tegen hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek.

In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PloS ONE, werden de eetgewoonten van meer dan 20.000 inwoners van de Zweedse stad Malmö onderzocht. De wetenschappers analyseerden daarnaast het belang van dertien verschillende voedingsstoffen zoals vezels, vet, proteïnen en koolhydraten. Ook werd er gekeken naar het risico dat mensen liepen op een hart- en vaatziekte.

Verschil
Uit de resultaten blijkt dat vezels beschermen tegen hart- en vaatziekten. Wel is er een verschil tussen het effect dat vezels op mannen en vrouwen hebben. Een voedseldieet rijk aan vezels vermindert bij vrouwen de kans op een hart-en vaatziekte met 25 procent, maar bij mannen is het effect veel minder. Wel stelden de onderzoekers vast dat een vezelrijk dieet mannen beschermt tegen een beroerte. De reden voor het verschil tussen beide geslachten is niet duidelijk. De onderzoekers doen wel een suggestie: vrouwen zouden vezels uit gezonder voedsel consumeren dan mannen. Vrouwen halen hun vezels voornamelijk uit producten als fruit en groenten, terwijl mannen hun vezels vooral uit brood halen.

WIST U DAT…

…een Egyptische prinses de oudste mens met een hartziekte is?

Suiker
Het team vond geen verband tussen de andere voedingsstoffen en hart- en vaatziekten, zoals het aantal verzadigde vetten en suiker in een dieet. De wetenschappers benadrukken wel dat de resultaten met voorzichtigheid geïnterpreteerd moeten worden. “Bijna iedereen eet meer verzadigd vet dan wij aanraden, ook de deelnemers in andere studies. Het is daarom moeilijk om de aangeraden hoeveelheid en de inname te vergelijken. Andere typen studies lieten zien dat mensen die hun inname van vet en suiker verminderen, minder risico lopen op hart- en vaatziekten,” zegt onderzoeker Peter Wallström.

Volgens de onderzoekers toont het verschil in resultaat bij mannen en vrouwen dat er meer aandacht aan het geslacht moet worden besteed wanneer er onderzoek naar dieet wordt gedaan.

Bronmateriaal

"Fiber protects against cardiovascular disease -- especially in women" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door 60 in 3 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd