Een verzonken Central Park omringd door glazen wolkenkrabbers: het idee van het jaar?

Ontwerpers Yitan Sun en Jianshi Wu hebben de beroemde wolkenkrabbercompetitie van eVolo gewonnen. Hun idee: Central Park enkele honderden meters uitgraven. Hierdoor ontstaat er een diepe put, die wordt omringd door een gigantische gebouw.

In New York is er een groot tekort aan ruimte, zeker om te bouwen. Het Central Park vormt een uitzondering op de regel. Het idee van Sun en Wu is dat de natuurlijke omgeving van Central Park beschikbaar wordt voor veel meer mensen.

New York Horizon is een groot gebouw dat het volledige Central Park gaat omringen, maar niet zichtbaar is, omdat het tevens de wand is van het verzonken Central Park. Deze ‘wolkenkrabber’ is 300 meter hoog, 30 meter breed en levert een totale vloeroppervlak van 18 vierkante kilometer. Dat is 80 keer zoveel vloeroppervlak dan het Empire State Building.

Een nieuw Central Park.
Een nieuw Central Park.
Het uitzicht vanuit het nieuwe Central Park.
Het uitzicht vanuit het nieuwe Central Park.

De zijkant van New York Horizon is van glas. Hierdoor kan de illusie opgewekt worden dat het Central Park veel groter is dan dat het park in werkelijkheid is. Ook kan het park opnieuw ingedeeld worden. Misschien ontstaan er wel een paar bergen?

Wat gebeurt er met alle grond? De ontwerpers willen de grond verplaatsen naar andere wijken, waar gebouwen worden gesloopt om meer ruimte te maken voor parken. Deze parken krijgen dan een verbinding met het Central Park.

Overige inzendingen
Op de tweede plek eindigde een zogenoemde dronetoren. Deze toren wordt alleen bewoond door drones, die vanaf de toren snel pakketjes kunnen afleveren. Valeria Mercuri en Marco Merletti wonnen een bronzen plak met hun toren vol met servers. Dit datacentrum moet geplaatst worden in IJsland, omdat dit land 100% groene stroom gebruikt en omdat de servers in de wintermaanden niet gekoeld hoeven te worden. In IJsland is het namelijk koud genoeg.

Gaat het dan echt gebeuren?
De kans is niet groot dat één van deze drie ideeën daadwerkelijk wordt gerealiseerd, maar het is natuurlijk fascinerend om na te denken over hoe wolkenkrabbers gebruikt kunnen worden om een betere wereld te krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd