Verzoek van de dokter: neem een tatoeage

In de toekomst is het niet ondenkbaar dat doktoren tatoeages voorschrijven voor patiënten. Medische tatoeages kunnen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat hackers niet aan de pacemaker van grootmoeder zitten. Of om het glucosegehalte in de gaten te houden. De mogelijkheden lijken eindeloos te zijn.

De medische tatoeage van Heather Clark, wetenschapper van het Draper laboratorium, is anders dan een reguliere tatoeage. Bij een reguliere tatoeage wordt een naald diep in de huid gestoken, waarna het weefsel permanent een donkere kleur krijgt. Bij een medische tatoeage worden alleen de bovenste lagen van de huid oranje gekleurd. Een medische tatoeage verdwijnt na een week.

De oranje medische tatoeage bevat kleine nanosensoren: miniballen met een doorsnee van 100 nanometer. Deze ballen trekken glucose aan, waar het de kleur van de pigmentmoleculen verandert. Hoe lichter de tatoeage, des te meer glucose er aanwezig is. Als het glucosegehalte daalt, dan wordt de tatoeage donkerder.

Voor het menselijk oog is het kleurverschil nauwelijks zichtbaar. Een speciale camera slaagt er wel in om het kleurverschil op te merken. De medische tatoeage is in eerste instantie bedoelt voor mensen met diabetes. Over een paar jaar zijn middelen om de tatoeage te maken mogelijk bij de apotheek verkrijgbaar.

“Zo’n tatoeage moedigt mensen met diabetes aan om vaker het glucosegehalte te controleren”, zegt Rexford Ahima van de universiteit van Pennsylvania. “Het gaat sneller en het doet minder pijn. De technologie is er en het is zeer innovatief. Het ziet er veelbelovend uit.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd