Verwende hamster is optimistischer (en misschien gelukkiger)

hamster1

Nieuw onderzoek suggereert dat een verwende hamster zich anders gedraagt dan een hamster in een karig hok. De verwende hamster is optimistischer.

Dat schrijven Engelse onderzoekers. Ze baseren zich op experimenten met de goudhamster (Mesocricetus auratus). Het is het eerste onderzoek dat aantoont dat positieve veranderingen in de emoties van een hamster meetbaar zijn.

Experiment
De onderzoekers verzamelden een aantal goudhamsters en confronteerden ze met twee drinkbakken. De ene drinkbak bevatte een lekker drankje, terwijl de andere een vies drankje bevatte. Al snel hadden de hamsters door welke drinkbak ze moesten benaderen en welke drinkbak ze beter links konden laten liggen. Vervolgens werden alle hamsters in een hok geplaatst met daarin ‘verrijkende’ objecten, denk aan een huisje, een looprad, enzovoort. Daarna werden de hamsters opnieuw geconfronteerd met de twee drinkbakken om hun geheugen op te frissen. Na deze tweede fase van de training werden de hamsters in twee groepen ingedeeld. De ene groep kreeg nog meer objecten in het hok, terwijl bij de andere hamsters objecten werden weggehaald. Daarna werden de hamsters opnieuw geconfronteerd met de drinkbakken met daarin een lekker en vies drankje, alleen waren er nu ook drinkbakken waar niets in zat. Het benaderen van die drinkbakken was in zekere zin een risico: er kon iets (lekkers) in zitten, maar ze konden ook leeg zijn.

“Hamsters met veel speelgoed waren sterker geneigd om hun geluk te beproeven”

Optimisme
Hoe de hamsters met die situatie omging, hing af van hun ‘thuissituatie’. Wanneer hamsters een hok vol met speelgoed hadden, waren ze tijdens het laatste experiment een stuk optimistischer dan de hamsters bij wie juist speelgoed was weggehaald. Zo waren de hamsters met veel speelgoed veel sterker geneigd om een lege drinkbak te benaderen en dus hun geluk te beproeven.

Emotionele staat
“Tot zover hebben onderzoeken onthuld dat maatregelen die genomen worden om een negatieve situatie te creëren (zoals het verstoren van de huisvesting (…)) leidt tot minder respons op het onbekende (in dit geval: hamsters stappen niet op drinkbakken af waarvan ze niet weten of er iets inzit, red.),” zo schrijven de onderzoekers. “Deze negatieve verandering in hun vooroordeel komt naar men aanneemt voort uit een negatieve verandering in de onderliggende emotionele staat.”

Uit eerder onderzoek onder mensen is gebleken dat gelukkige mensen optimistischer zijn en dat depressieve mensen een negatieve kijk op de wereld hebben. Je zou op basis daarvan kunnen beweren dat een optimistische hamster een gelukkige hamster is. Maar enige terughoudendheid is hierin wel op zijn plaats, zo stellen de onderzoekers. “We kunnen niet zeggen of de hamsters in ons onderzoek zich gelukkig ‘voelden’ in hun verrijkte hokken, maar de verandering in verwerking van onduidelijke aanwijzingen suggereert zeker dat deze hamsters optimistischer waren over de kans dat ze in de toekomst een beloning zouden krijgen.”

Bronmateriaal

Bethell EJ, Koyama NF. 2015 Happy hamsters? Enrichment induces positive judgement bias for mildly (but not truly) ambiguous cues to reward and punishment in Mesocricetus auratus.R. Soc. open sci. 2: 140399. https://dx.doi.org/10.1098/rsos.140399
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd